Unio og Akademikerne får beholde tariffavtalene med staten
Unio og Akademikerne får beholde sine tariffavtaler med staten i denne omgang, har Rikslønnsnemnda bestemt. LO Stat blir tvunget over på YS' avtale.
Det framgår av de tre kjennelsene Rikslønnsnemnda offentliggjorde onsdag formiddag. Staten har ikke fått gjennomslag for likelydende avtaler denne gangen, men nemnda utelukker ikke en annen løsning neste gang dersom forhandlinger ikke fører fram, ifølge Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
– For staten har dette hele tiden handlet om å sikre lik lønn for likt arbeid, uavhengig av hvor du er organisert. Selv om staten ikke fikk gjennomslag for én avtale i år, har vi fått flere viktige seiere, som jeg mener samlet legger til rette for at vi kan få én avtale gjennom forhandlinger mellom partene, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Statsoppgjøret i våres endte i konflikt, to streiker og en negativ uravstemning. Regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd mot streikene til Unio og Akademikerne. Det nedstemte oppgjøret til LO Stat gikk til frivillig lønnsnemnd.
- Kan leve fint med utfallet
Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, sier beslutningen er til å leve med.
– Selv om vi selvfølgelig kunne tenkt oss en felles avtale, og mener dette er det beste for de ansatte i staten, kan vi leve fint med dette utfallet. Nå får endelig våre medlemmer utbetaling fra årets sentrale oppgjør, og vi kan begynne forberedelsene til å gjennomføre lokale forhandlinger, sier hun til Parat24.
YS Stat og Parat gikk inn i årets hovedoppgjør med en målsetting om en likelydende tariffavtale for alle statsansatte.
– Vi mener at en felles tariffavtale vil gagne både de ansatte og arbeidsgiver best. Nå registrerer jeg at kjennelsene fra Rikslønnsnemnda gjør at dette blir uendret for vår del, og at dette gjelder for en periode. Det er også verdt å merke seg at det er et senere virketidspunkt for de som ikke er på vår avtale, sier hun.
Nederlag for LO
Kjennelsene til Rikslønnsnemnda kan ses som en triumf for Unio og Akademikerne og et sviende nederlag for LO Stat. Mens Unio og Akademikerne får inn i en ny tariffperiode der hovedkravet i praksis er innfridd, blir LO Stat tvunget inn i avtalen medlemmene sa nei til i uravstemning.
* I sakene til Akademikerne Unio har Rikslønnsnemnda falt ned på at hovedtariffavtalen for perioden fram neste hovedoppgjør i 2026 skal lyde tilsvarende avtalene staten hadde med dem i foregående periode. Størrelsen på avsetning til lokale forhandlinger er endret i tråd med årets oppgjør.
* I saken til LO stat landet Rikslønnsnemnda på at avtalen mellom staten og YS Stat skal gjøres gjeldende til hovedoppgjøret om to år. Dette er den samme avtalen som LO Stat inngikk med staten under oppgjøret, men som ble forkastet av medlemmene i uravstemning.