Pensjon:
AFP blir livsvarig for deg som jobber i offentlig sektor
Fra nyttår blir Avtalefestet pensjon (AFP) for deg som jobber i stat, kommune og offentlige foretak mye mer fleksibel enn dagens ordning. Det gjelder vel å merke hvis du er født i 1963 eller senere. – Det er ulike regler, ulike vilkår og ulik opptjening for den nye og den gamle AFP-pensjonen, sier pensjonsekspert Svein Rasmussen.
Hva blir den viktigste endringen når ny AFP trer i kraft fra 1. januar 2025?
Den gamle AFP-en var tidligpensjon som bare gjaldt i fem år, fra 62 til 67 år. Ny AFP i det offentlige er helt annerledes, og ligner mye på den AFP-en som nå gjelder i privat sektor. Det forteller pensjonsekspert i Statens pensjonskasse (SPK), Svein Rasmussen.
Fleksibel og livsvarig
– Livsvarig AFP, som denne nyskapningen kalles, varer livet ut. Samtidig er ordningen fleksibel. Det betyr at du kan vente med å ta den ut til du fyller 63 år, 64 år – eller når du vil. For hvert år du venter, øker beløpet du får utbetalt.
Samtidig kan også ansatte i stat og kommune som oppfyller vilkårene til livsvarig AFP, nå jobbe så mye de ønsker ved siden av – uten noe kutt i pensjonsutbetalingene, påpeker pensjonseksperten.
– Men har man først valgt å ta ut livsvarig AFP, må man ta ut hele den årlige pensjonen hvert år. Enten 100 prosent – eller ikke noe uttak, understreker han.
Enklere å stå lenger i jobb
– Mye av bakgrunnen for endringen er et ønske om å bygge ned skillene mellom offentlig og privat sektor. Og ikke minst å gjøre det enklere også for offentlig ansatte å stå lenger i jobb, uten å tape på det økonomisk, sier Rasmussen. Han fortsetter:
– Med det nye systemet blir det å ta ut pensjon og å jobbe i stor grad koblet fra hverandre. Det gjelder ikke bare livsvarig AFP, men også de andre pensjonsytelsene for deg som er født i 1963 eller senere.
Vær obs fra du fyller 50
– Du bør allerede fra fylte 50 år sjekke hva som skjer med dine AFP-rettigheter hvis du bytter jobb. Her finnes det nemlig flere fallgruver, som i verste fall kan føre til at du går glipp av store summer i årlig pensjon. De fallgruvene blir ikke borte med den nye ordningen, sier Rasmussen.
– Det du bør være særlig oppmerksom på, er at det gjelder to sett vilkår for å kunne mottatt livsvarig AFP: ett når du fyller 62 år, og et annet på det tidspunktet du velger å ta ut pensjonen fra.
– Helt avgjørende er vilkåret om at du må jobbe fram til den dagen du skal ta ut livsvarig AFP. Har du en form for uføreytelse, og vurderer å ta ut AFP, er det også viktig å vurdere hva som vil lønne seg. For også her er det fallgruver som kan koste deg dyrt hvis du trår feil, påpeker Rasmussen.
Når du fyller 62 år
Mer detaljert lister pensjonseksperten opp disse vilkårene for at du skal ha rett til livsvarig AFP når du fyller 62 år:
- Du må være ansatt hos en arbeidsgiver med offentlig eller privat AFP-avtale i syv av de siste ni årene før du fyller 62 år. Dette må være ditt hovedarbeidsforhold.
- Er du født i 1963–1966, gjelder mildere krav til ansettelsestid hvis du har vært medlem i en offentlig tjenestepensjonsordning i minst 10 år sammenlagt.
- Du må ha jobbet i minst 20 prosents stilling.
- Du kan ikke ha hatt annen inntekt som er høyere enn inntekten fra hovedarbeidsforholdet ditt.
- Du kan ikke ha hatt inntekt fra pensjon, sluttvederlag eller annen ytelse uten arbeidsplikt over 1,5 G (folketrygdens grunnbeløp) de siste tre årene før du fyller 62 år. Dette utgjør i 2024 cirka 186 00 kroner samlet.
- Du kan ikke motta uføretrygd fra NAV etter at du fyller 62 år.
Når du tar ut livsvarig AFP
På det tidspunktet du velger å ta ut livsvarig AFP, må følgende vilkår være oppfylt:
- Du må ha jobbet hos en arbeidsgiver med offentlig AFP-avtale i de siste tre årene før du starter å ta ut AFP.
- Du må ha vært sammenhengende ansatt i minst 20 prosent stilling i hele treårsperioden. Unntak for blant annet permisjon, streikeperioder eller nedbemanning.
- Du må ha tjent mer enn 1 G (124 028 kroner i 2024) på tidspunktet du vil ta ut AFP, og i året før.
- Du kan ikke motta, eller ha mottatt, privat AFP, AFP som tidligpensjon, betinget tjenestepensjon eller særalderspensjon.
Håp for dem som ikke oppfyller alle vilkårene
For dem som ikke oppfyller de vilkårene som kreves på uttakstidspunktet, har Svein Rasmussen følgende trøst å komme med: Da kan du fortsette å jobbe og vente med å ta ut AFP til du oppfyller vilkårene.
Det finnes dessuten en «reserveløsning» – betinget tjenestepensjon – for dem som ikke tilfredsstiller alle kravene til livsvarig AFP, påpeker eksperten fra Statens Pensjonskasse: – Utbetalingene er riktignok lavere, og du kan ikke bytte til «vanlig» AFP senere. Fordelen er at de er livsvarige og kommer i tillegg den alderspensjonen du får fra arbeidsgiver, og fra NAV.