Arbeidsgiver må godta at ansatt ikke håndhilser

En svensk arbeidsgiver må betale 40.000 kroner i erstatning til en muslimsk kvinne som ikke fikk gjennomført jobbintervju fordi hun nektet å håndhilse. Det har den svenske Arbetsdomstolen bestemt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Domstolen slår fast at Farah Alhajeh ble utsatt for diskriminering.

Alhajeh hadde møtt opp til et jobbintervju i Uppsala da hun nektet å håndhilse på en mann som var til stede. I stedet la hun en hånd på brystet som hilsen. Rekrutteringsprosessen ble avbrutt, og Alhajeh ble ført ut av kontoret.

Hun klaget hendelsen inn for Diskrimineringsombudsmannen, som tok saken videre.

– For første gang har vi en dom som kun handler om håndhilsing, og som sier at man ikke kan kreve av ansatte at de skal hilse på en viss måte, sier Clas Lundstedt, talsperson for ombudet.

Selskapet nådde i domstolen ikke fram med sitt argument om at alternative hilsemåter som skiller mellom kjønn, er krenkende.

Liknende sak i Norge

I Norge skal Diskrimineringsnemnda behandle en lignende sak, etter at en muslimsk lærer ikke fikk fornyet vikariatet sitt på Ekeberg barneskole fordi han nektet å håndhilse på sine kvinnelige kolleger.

Saken er tidligere omtalt i Dagsavisen, der den muslimske læreren forklarte hvorfor han ikke vil håndhilse på kvinner.

– Folk tror det er fordi jeg ser ned på kvinner, men jeg prøver ikke å være kjip med noen i det hele tatt. Tanken er å skape færre fristelser. Min forståelse av islam er at dette er et forbud fra Profeten – fred være med ham – og da følger jeg det, sier mannen til Dagsavisen.

Han fortalte at han hadde vært ærlig om sin religiøse praksis.

– For å unngå misforståelser forklarte jeg allerede før jeg kom på jobbintervju at jeg av religiøse årsaker ikke håndhilser på kvinner. Jeg har vært konsekvent i min tydelighet sånn at det ikke kunne oppstå noen misforståelser.

Ingen sympati

Sylo Taraku er rådgiver i Tankesmien Agenda. Hun har ingen sympati for den muslimske lærervikaren som ikke fikk forlenget sitt arbeidsforhold.

– Dette er et uttrykk for grensesetting fra skolens side, ikke intoleranse, sier Sylo Taraku til Vårt Land.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm ser annerledes på det, selv om hun understreker at hun ikke kan være saksbehandler i denne enkeltsaken.

– Selvfølgelig skal man behandle kolleger med respekt, men det er mange måter å gjøre det på. Man kan for eksempel også se i øynene og nikke til personen, istedenfor å håndhilse. Vi må være åpne for at det finnes andre måter, sier Bjurstrøm til Vårt Land.

Må finne løsninger

Anneli Nyberg, er leder i Parats likestillings- og mangfoldsutvalg. Hun kjenner ikke sakene godt nok til å uttale seg i de konkrete sakene, men prinsipielt mener hun at om en håndhilser eller ikke, ikke skal ha betydning for arbeidsforholdet.

– Det er mange andre måter å hilse på, sier Anneli Nyberg.

Nyberg mener dette handler vel så mye om kultur som religion, og et vi er nødt til å finne løsninger sammen.

– Vi lever i en verden som endrer seg hele tiden, og vi kan ikke lovregulere alt, sier Nyberg. De siste årene har det også i Norge blitt mer vanlig å klemme hverandre når en hilser, en skikk vi har tatt med oss fra Sør-Europa.

– Ikke alle liker å klemme heller. Jeg er sikker på at de alle fleste har vært i situasjoner hvor en er usikker på om en skal klemme den en hilser på eller ikke, sier Nyberg.

Powered by Labrador CMS