Parat-advokat Vetle Rasmussen mener at arbeidsgivere som bruker bestridelse av sykmelding som pressmiddel, i enkelte tilfeller kan rammes av straffeloven.

Arbeidsgivere nekter å godta sykmelding

Parats advokater får inn flere saker der arbeidsgiver bestrider sykmelding og nekter å utbetale sykepenger. Dette gjelder både egenmelding og legemeldt sykefravær. Advokat Vetle Rasmussen i Parat mener at dette i noen tilfeller kan være å anse som lønnstyveri og rammes av straffeloven.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsgiver har rett til å bestride en sykmelding

Men arbeidsgiveren din har ikke rett til å få vite sykdomshistorien eller diagnosen din. Arbeidsgiver kan likevel stille spørsmål ved om du har rett til sykepenger. 

NAV oppgir følgende tilfeller som gir arbeidsgiver grunnlag for å tvile på sykmeldingen: 

  • Hvis sykmeldingen kommer i forbindelse med permittering, streik, konkurs, oppsigelse, arbeidskonflikt, livskriser, vanskelige livssituasjoner eller ferie. 
  • Hvis du gjennomfører aktiviteter som tilsier at du hadde klart å jobbe. 
  • Hvis du har latt være å si fra om at du var syk, eller sagt fra først etter 14 dager. 
  • Hvis sykmeldingen er tilbakedatert selv om du har hatt mulighet til å oppsøke lege. 
  • Hvis legen din uttrykker tvil om du er for syk til å jobbe. 

Hva skjer hvis arbeidsgiver tviler på sykmeldingen din?

Hvis arbeidsgiver vurderer å bestride sykmeldingen må arbeidstaker innkalles til en samtale. Formålet med samtalen er at arbeidstaker skal få anledning til å gi en forklaring på forholdet. I en slik samtale bør den tillitsvalgte være med.

Kontakt NAV

NAV anser en sak om bestridelse av sykepenger som et privatrettslig forhold mellom arbeidsgiveren og arbeidstakeren. Det er først hvis arbeidstakeren søker NAV om forskuttering av sykepengene NAV tar stilling til saken. Da har NAV plikt til å undersøke alle opplysninger i saken og vil innhente opplysninger fra arbeidsgiveren og den som har sykmeldt arbeidstakeren.
– Det er derfor viktig at arbeidstaker tar kontakt med og søker NAV om sykepenger, sier Vetle Rasmussen.

Hvis arbeidsgiver får medhold, mister arbeidstaker retten til sykepenger for det aktuelle fraværet. Hvis NAV ikke gir arbeidsgiver medhold vil NAV utbetale sykepenger til arbeidstakeren og kreve tilbakebetaling fra arbeidsgiver. 

Lang saksbehandlingstid 

NAV opplyser på sine hjemmesider at saksbehandlingstiden i sykepengesaker er opptil et år. I denne perioden vil en ikke motta sykepenger. Konsekvensene for en arbeidsgiver som uriktig holder tilbake sykepenger er små, sammenlignet med konsekvensene det har for arbeidstaker som mister sin inntekt.

Kan være straffbart 

Rasmussen mener at det å bestride en sykmelding i noen tilfeller kan være straffbart, og rammes av straffelovens bestemmelser om lønnstyveri.
– Misbruk av ordningen som gir arbeidsgiver mulighet til å bestride sykmelding vil etter omstendighetene kunne anses som lønnstyveri og rammes av straffeloven, sier Rasmussen.

Lønnstyveri 

Lønnstyveri er å bevisst betale ansatte for lite i lønn, feriepenger eller andre godtgjørelser man har krav på. Alminnelig lønnstyveri straffes med bot eller fengsel inntil 2 år. Grovt lønnstyveri kan gi inntil 6 års fengsel.

 

Powered by Labrador CMS