Avinors kommunikasjonssjef, Gurli Høeg Ulverud, inviterer flyselskapene til dialog rundt problemstillingen om alkoholsalg og -servering. Foto: Avinor

Avinor skjerper alkohol-krav

Spise- og skjenkestedene på Oslo Lufthavn har fått en ny henvendelse fra Avinor om hvilket ansvar de har for å kontrollere serveringen av alkohol til de reisende. Dette skjer som en direkte følge av den massive kritikken fra Parat-representanter i luftfarten i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parat-tillitsvalgte advarte i høst mot overskjenkingOslo Lufthavns skjenkesteder fordi det kan være en trussel mot flysikkerheten. Som følge av kritikken har Avinor derfor tatt grep. Selskapets mål er å hindre at passasjerer får kjøptmye alkohol at de er beruset når de kommer innflyene.

Regleneoverholdes

Selskapet har nå tatt opp saken overfor de 37 stedene som har skjenkebevillingflyplassen.

Vi har snakket med våre serveringspartnere, og understreket at vi selvsagt forventer at de følger reglene som ligger til grunn for skjenkebevillingen. I dette reglementet er altså overskjenking forbudt. Det er brudd på regler om skjenkemengde, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Det var lederne for de kabinansatte i Norwegian og SAS, René-Charles Gustavsen og Martinus Røkkum, som kom med den kraftige advarselen. Avinor sier nå at bruddskjenkebestemmelsene vil resultere i at serveringsstedet blir meldt inn til Ullensaker kommunes bevillingskontor.

Kritikken fra de Parat-tillitsvalgte gikk spesielt på det de mener er dårlig kontroll og skjenking av personer som er beruset. De etterlyste bedre skjenkekontroll, i tillegg til mer synlig tilstedeværelse av uniformert vaktpersonellnoe de mente i seg selv kunne virke disiplinerende både på ansatte på skjenkestedene og publikum. Dessuten var de tillitsvalgte kritiske til det omfattende salget av miniatyrflasker med brennevin på taxfree, ettersom mange velger å drikke disse før de går om bord, eller tar flaskene med seg på flyet for å drikke i smug.

Inviterer til dialog
Avinors kommunikasjonssjef Høeg Ulverud inviterer samtidig flyselskapene til dialog om saken, hvis dette er ønskelig. Anneli Nyberg, nestleder i Parat, synes dette er et godt initiativ.

Hun mener at det er i alles interesse at problemstillingen blir fremhevet, og håper saken kan diskuteres slik at ansatte-grupper unngår å bli satt opp mot hverandre.

Vi har alle et ansvar for å sikre at alt av salg og servering av alkohol skjer innenfor gode og trygge rammer. Det er en lovlig vare vi snakker om, men som kan ha alvorlige konsekvenser hvis det blir misbrukt om bord på et fly. Ja, det er mange som flyr, og kun et fåtall tilfeller med rusbråk. Men det skal bare én person til for å skape uhygge og utrygghet for 200 andre oppe i et fly, sier Nyberg.

Uro i fly kan være krevende fordi handlingsrommet for de ansatte ikke er særlig stort.

Folk reiser mye og tenker kanskje ikke over det. Men skjer det noe, er det jo ikkemange muligheter til å redde seg ut av situasjonen. Derfor er det jo også veldig viktig at folk oppfører seg slik at farlige situasjoner ikke oppstår, understreker Parats nestleder.

Skremmende situasjoner

Nyberg sier at Parat vet både fra offisielle rapporter og tilbakemeldinger fra medlemsgrupper at det iblant er problemer med passasjerer som opptrer på en upassende og truende måte både på flyplassene og om bord i fly.

Det skaper ofte ubehagelige og skremmende situasjoner for både ansatte og medpassasjerer. En av hovedårsakene er alkoholpåvirkning. Parat er opptatt av at alle skal ha et godt arbeidsmiljø, og da må alle involverte parter ta ansvar og gjøre nødvendige tiltak for å minimere risikoen for at noen drikker for mye, sier hun.

Nyberg mener at det må innledes en bedre dialog mellom Avinor, serveringsstederflyplassen, taxfree-butikker, flyselskap og de ansattes representanter, for å sikre en trygg reise for alle.

Derfor er utspillet fra Avinor om samtaler om dette noe vi straks sier ja til og vil følge opp overfor selskapet, sier Nyberg.

Powered by Labrador CMS