F.v.: Mona Biem, Cecilie Andersen og Sharin Mohamed er blant apotekteknikerne på Sykehusapoteket Ullevål som hver dag gir råd og oppfølging til pasienter i vanskelige livssituasjoner. Foto: Ulrik Øen Johnsen

Bak kulissene på Sykehusapoteket

Sykehus er ofte forbundet med enorme bygningsmasser, lange korridorer og store avstander. Allikevel klarer de som jobber her å stille opp for pasienter når det gjelder som mest. Mye av grunnen til at det går an, skyldes spisskompetanse på logistikk, ansatte som brenner for faget sitt, og en kultur der kontinuerlig forbedring er nøkkelen til suksess.

Publisert Sist oppdatert

Utenfor Ullevål sykehus kommer Jalil Djahromi hastende over plassen med et stort smil om munnen. Han er leder for Sykehusapotekene Oslo og en mann som har mye å holde oversikten over. Av de 17 sykehusapotekene i landet er dette det desidert største og betjener Radiumhospitalet, Rikshospitalet, Ullevål og Aker sykehus.

Her skal legemidler mottas, pakkes, produseres og leveres til den rette sykehusavdelingen – og det til rett tid.

– Blir det forsinkelser her, forplantes det videre i systemet, så her er vi helt avhengige av alle de utrolig dyktige medarbeiderne våre for at vi skal kunne gjennomføre jobben vår best mulig, forklarer Djahromi.

Han viser oss inn i et stort lokale med hyllemeter på hyllemeter, hvor apotekteknikere, farmasøyter og operatører med raske og presise bevegelser pakker små og store esker med medisiner, utstyr og deler som skal leveres ut på de forskjellige sykehuspostene. Hele prosessen er en nøye kalkulert koreografi som skal sikre at den rette avdelingen til enhver tid har det den trenger for å hjelpe pasienter.

– Blir det forsinkelser her, forplantes det videre i systemet, så her er vi helt avhengige av alle de utrolig dyktige medarbeiderne våre for at vi skal kunne gjennomføre jobben vår best mulig, forklarer Jalil Djahromi, leder for Sykehusapotekene Oslo. Foto: Ulrik Øen Johnsen

Nye sykehus, nye løsninger

I desember 2022 bestemte styret i Helse Sør-Øst at historiske Ullevål sykehus skal legges ned til fordel for å bygge to nye sykehus i hovedstaden. De to nye sykehusene, Aker sykehus og det nye Rikshospitalet, skal etter anbefaling i et styredokument fra Helse Sør-Øst i 2021 videreføre et prosjekt som til nå har vært prøvd ut i en pilot ved Radiumhospitalet.

Prosjektet tar for seg fremtidens farmasitjeneste ved sykehusene og ser på effektivisering gjennom en løsning kalt «farmasitun». Djahromi sier måten de arbeider med farmasitjenester i Sykehusapotekene Oslo, legger grunnlaget for mye av det farmasitunene skal bli på de nye sykehusene.

– Våre apotekteknikere og farmasøyter har en unik spisskompetanse på det de gjør. De skal være en forlengelse av den gode behandlingen pasientene våre møter når de har vært på sykehuset. Her har vi spesialister på logistikk, produksjon, digitalisering og undervisning. Ikke minst klinisk farmasi og forskning. Det er en del av kulturen vår å alltid strekke oss etter å bli bedre, forteller Djahromi.

Økt automatisering – og bemanning

Et viktig mål med denne nye løsningen for legemiddelhåndtering ved sykehusene er økt pasientsikkerhet. Dette skal blant annet sikres med det som omtales som en «lukket legemiddelsløyfe». Prosjektet har sett på området legemiddelforsyning og klargjøring av legemidler, og lagt til grunn en økt automatisering. Djahromi understreker at automatisering ikke betyr redusert bemanning.

– Den økte automatiseringen er en viktig del av arbeidet for å levere enda bedre tjenester til flere av pasientene våre. Vi vet at behovet for effektiv drift øker i fremtiden. Automatisering betyr ikke mindre behov for bemanning, det betyr nye måter å arbeide på og er en sentral del av arbeidet vi allerede utfører. De nye farmasitunene vil derimot bety et økt behov for apotekteknikere og andre ansatte, sier Djahromi.

Robot som god kollega

Dagen lang skrives det ut lister etter lister med hundrevis av bestillinger apotekteknikerne og farmasøytene på avdelingen for sykehusleveranser må krysse seg gjennom. En av dem er apotektekniker Cecilie Andersen. Hun forteller at de heldigvis har god hjelp. I avdelingen håndteres det over 350 000 ordre årlig, som skal leveres til 450 lokasjoner i hele Oslo universitetssykehus.

– Her er Roberta og Robin, de to robotene våre!

To robotarmer plukker lynkjapt bestillinger som mates ut gjennom et samlebåndsystem. De små forpakningene sklir sømløst videre og fordeles nøyaktig i større kasser som skal ut til avdelingene. En apotektekniker står konsentrert og teller over at mengden er korrekt, før forpakningene sendes videre til avdelingene.

– Vi har ofte dager med flere hundre bestillinger. Det betyr et høyt tempo, og da er det stor hjelp i robotene våre. Samtidig sikrer vi at timing og mengde blir riktig, med lister vi apotekteknikere og farmasøytene jobber ut fra, sier Andersen.

Et apotek for alle

Sykehusapoteket på Ullevål består av flere viktige enheter. Mye av arbeidet med å opprettholde smidig drift skjer i kulissene, men en annen viktig del av oppdraget er den direkte pasientkontakten. Den delen av jobben kjenner Sharin Kama Mohamed spesielt godt. Hun er apotektekniker og teamleder på det fysiske apoteket på Ullevål sykehus. Her driver de ordinære apotektjenester, men er også spesialisert på behandling for diabetes, gastrostomi og oppfølging av pasienter i cellegiftbehandling. Over 200 000 utskrevne pasienter og kunder får råd og medisiner fra apoteket her årlig.

Apoteket her gir hver dag oppfølging og råd til pasienter. Takket være kompetansen og kunnskapen til de ansatte hjelper de mennesker i vanskelige livssituasjoner å gjøre hverdagen lettere. Enten de er på sykehus en kort periode, i lengre tid eller for siste gang.

– Her har vi legemidler man finner i de fleste apotek, i tillegg til at vi er spesialisert på diabetesmedisin, gastrostomi og oppfølging av kreftpasienter. Her jobber det også apotekteknikere og farmasøyter som bidrar til forskningsprosjekter på medisiner og bruken av dem, som en del av arbeidet med å gi bedre pasientbehandling, sier Mohamed.

Sikrer trygghet for pasientene

Like ved det fysiske apoteket på Ullevål sykehus ligger Kreftsenteret. I denne delen av sykehuset jobber det apotekteknikere og farmasøyter i Sykehusapoteket som forbereder legemidler og cellegiftbehandling for pasientene som får behandling.

Mona Biem jobber som apotektekniker her og viser frem et klargjøringsrom for medisiner. Der inne sitter fire apotekteknikere og arbeider nøyaktig med blanding og oppmåling av livsviktige legemidler. Rolig og konsentrert ser de over lister, sjekker og dobbeltsjekker mengder, krysser av og fortsetter til det neste på listen.

Den effektive kvartetten der inne støttes av en gjeng farmasøyter og apotekteknikere på et lite kontor på den andre siden av vinduet. De er travelt opptatt med å fordele nye bestillinger.

– Det fine med å være apotektekniker på et stort sykehus, er at vi får være ute på avdelingene og spesialisert oss. Det gjør at vi får god kontakt med sykepleierne, sørget for god pasientoppfølging, og at vi jobber hver dag for en trygg og god drift av sykehuset, sier Biem.

I løpet av et døgn på Ullevål sykehus har apotekteknikere og farmasøyter i Sykehusapoteket sørget for at hundrevis av bestillinger og tusenvis av doseringer med legemidler har nådd frem til avdelingene og pasientene som trenger dem. Uten kompetansen og motivasjonen til de ansatte om å være best på det de gjør, hadde resultatet blitt et helt annet. Gjennom dedikasjon og med kvalitet i førersetet sikrer Sykehusapotekene trygghet når det er viktigst.

Sykehusapotekene Oslo:

  • Sykehusapotekene Oslo består av 4 sykehusapotek plassert på Radiumhospitalet, Rikshospitalet, Ullevål og Aker (åpner 01. oktober 2023).
  • Sykehusapotekene leverer legemidler og tjenester hovedsakelig til Oslo universitetssykehus som håndterer 1,2 millioner behandlinger i året.
  • Antall ansatte: 360 hvorav 190 apotekteknikere.
  • Ca. 350 000 ordre ekspederes på fra apoteket til klinikkene årlig.
  • Ca. 210 000 benytter de fysiske apotektjenestene her årlig.

Powered by Labrador CMS