Rødt konfronterte arbeidsministeren
Bestridelse av sykemeldinger ble tatt opp i spørretimen
Parat har i flere saker skrevet om arbeidsgivere som ikke godkjenner sykemeldinger. Nå har dette vært tema i stortingets spørretime, der arbeidsminister Tonje Brenna svarte at hun ikke ser noen grunn til å endre regelverket.
Det var Rødts Emma Watne som tok opp saken, skriver Altinget.
– Det er dramatisk for den enkelte å bli stående uten inntekt, spesielt hvis det ikke er noen grunn til å bestride sykmeldingen. Derfor har vi jo dette sikkerhetsnettet ved at NAV skal utbetale sykepenger i mellomtiden, sa arbeidsminister Tonje Brenna - og la til at det ikke er planer om å gjøre om på arbeidsgivers rett til å bestride sykemeldinger.
Forblir uendret
Brenna uttalte videre at det ideelt sett er tillit mellom lege, den ansatte og arbeidsgiver. Men når ordningen forblir uendret, handler dette om å sikre at den som har rett på sykepenger, får det - og at den som ikke skal ha det, ikke får det.
Så langt i år er det registrert i overkant av 1200 inntektsmeldinger med tvil om arbeidsuførhet - av totalt 575.000 inntektsmeldinger, skriver Altinget videre.
Lang behandlingstid
Når arbeidsgiver nekter å godta sykmelding, kan arbeidstaker søke om å få sykepenger fra NAV, men behandlingstiden på slike søknader kan være lang. Dette har tillitsvalgt Slavica Massimo beskrevet i en tidligere artikkel på Parat24- etter selv å ha opplevd dette.
I artikkelen beskriver hun også hvordan man må gå fram dersom man kommer i en situasjon der man trenger at NAV forskutterer sykepenger.
Mer oppmerksom
Avdelingsdirektør i NAV Arbeid og ytelser, Karoline Larsen Alfsen, bekrefter at det er en økning i denne typen saker. Hun mener det kan ha sammenheng med at flere arbeidsgivere er blitt oppmerksomme på at dette er noe de kan gjøre.
Watne pekte i spørretimen på en overrepresentasjon av bestridelser innen bygg og anlegg og i vikarbyråbransjen. Med grunnlag i dette advarer hun om klasseforskjeller i hvordan sykelønnsordningen fungerer.