Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) etter forhandlingene om ny IA-avtale.

Brudd i IA-forhandlingene

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) møtte onsdag partene i arbeidslivet i et nytt krisemøte i IA-forhandlingene. Møtet i Arbeids- og inkluderingsdepartementet endte med brudd. YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener NHO og LO er ansvarlige for bruddet

Partene var enige om alle tiltak, men avtalen strandet på grunn av uvilje fra NHO og LO om å kompromisse om noen få, men tydeligvis symboltunge punkter ifølge Skjæggerud.
– I dag konstaterer jeg at vi ikke kommer i mål. Vi kommer ikke til å klare å bli enige om en forlengelse av dagens IA-avtale. Det synes jeg er skuffende. Jeg hadde et stort ønske om at vi skulle få til dette, sa Brenna på en pressekonferanse.

Hun ville ikke utelukke at forhandlingene kan bli gjenopptatt, men var tvilende til at det skjer i desember.

Sykepengeordningen fortsetter

IA står for inkluderende arbeidsliv, og avtalen har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet. Dagens avtale utløper ved årsskiftet.

Forhandlingene om IA-avtalen startet i september, og de skulle etter de tentative fristene partene opererte med internt, være sluttført. Forhandlingene har de siste ukene kjørt seg fast i en hengemyr av gjensidige ultimatumer fra LO og NHO.

Brenna konstaterer at sykefraværet må ned, men at dagens sykepengeordning vil fortsette, selv om IA-avtalen ikke videreføres. Arbeidstakere i Norge vil fortsatt ha full lønn under sykdom.

Høyt sykefravær

I juni ble det klart at sykefraværet for 2023 hadde økt med 17,5 prosent siden 2018, stikk i strid med planene fra den oppdaterte IA-avtalen.

Dette har utløst en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen, men det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.

YS-lederen om veien videre

Dagens avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått i 2019, men går ut ved årsskiftet. Avtalen er viktig for å redusere sykefraværet og innebærer at partene i arbeidslivet bidrar til å forebygge og redusere sykefraværet, styrke jobbnærværet, bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.
– YS beklager sterkt at det ble brudd i forhandlingene om en ny IA-avtale. Sykefraværet øker og flere faller utenfor arbeidslivet. En ny IA-avtale ville vært et svært viktig element for å løse dette. Uten en sentral IA-avtale forsvinner også fundamentet for alle de tiltakene man er enige om at er viktige. Finansieringen av tiltakene vil bli gjenstand for årlige budsjettforhandlinger i Stortinget, og styrkeforholdet der vil bli avgjørende. Derfor er bruddet i forhandlingene beklagelig, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Kravene fra NHO om å oppheve fredningen av sykelønnsordningen veltet forhandlingene, mener han.
– Det hjalp heller ikke at LO i kjølvannet av dette formulerte sitt gjensidige, utelukkende ultimatum. Begge posisjonene var uansvarlige og beklagelige, fordi det presset drøftingen mellom partene ut av forhandlingsrommet, mener YS-lederen.

Han vil nå forsøke å få til samtaler med NHO og de andre partene om hvordan de i fellesskap kan skape et mer inkluderende arbeidsliv, men uten at det ligger en helhetlig IA-avtale på bordet.
– Vårt mål står fast: Sykefraværet skal ned og inkluderingen i arbeidslivet skal opp. Uten en IA-avtale frykter vi at sykefraværet vil øke fremover, sier Skjæggerud.

Powered by Labrador CMS