Arbeidsforhold

Ansatte vektere på Nasjonalmuseet har fått påvist skabb. Nå ber de om at det blir gjort tiltak for at alle har og bruker sin egen uniform på jobb.

Deler uniformer på Nasjonalmuseet

Vektere ved Nasjonalmuseet har fått påvist skabb. Noen av dem mener smitten har sammenheng med at de deler tøy. Nå skal arbeidsgiver gå til innkjøp av flere uniformer.

Publisert Sist oppdatert

21. februar ble det varslet om et tilfelle av skabb hos en av vekterne ved museet. 17. mars ble det meldt om enda et tilfelle. 

Hovedtillitsvalgt i Protect, Aase Marie Dahle, sier det har vært for dårlig kommunikasjon mellom ansatte og ledelsen etter at vektere på Nasjonalmuseet ble smittet med skabb.

Nasjonalmuseet bekrefter at det er direkte forbindelse mellom de to tilfellene, da de begge er påvist hos ansatte som jobbet skiftordning som nattvakter ved museet. Det skriver FriFagbevegelse.

Noen av de ansatte vekterne mener årsaken til at personer har blitt smittet med skabb er mangel på uniformsjakker, og at flere deler på dressjakkene som er en del av uniformen. 

For dårlig kommunikasjon

Protect Vakthold og Sikkerhet AS er vekterselskapet som drifter sikkerheten ved Nasjonalmuseet. Aase Marie Dahle er Parats hovedtillitsvalgte i vekterselskapet. Dahle mener kommunikasjonen med ledelsen har vært for dårlig rundt hendelsen.

Samtidig påpeker Dahle at det ikke er påvist hvor smitten har oppstått. Hun mener at man må være forsiktig med å konkludere en smittekilde uten å ha hold for dette, men hun forstår at hendelsen skapte uro blant vekterne.
– Denne saken «tok av» i en lukket Facebook-gruppe for ansatte i Protect. Jeg opplever at ansatte ikke fikk informasjon. Det er absolutt ikke greit å bli informert via en Facebook-gruppe. Da kan det lett oppstå både misforståelser og feilinformasjon. Saker kan lett eskalere, som i dette tilfellet, sier Dahle.

Dette skriver FHI om skabb

Skabb er et sterkt kløende hudutslett som skyldes infestasjon med skabbmidd.

Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles

Vanlige symptomer er kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting, og små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen.

Smitte skjer for det meste ved direkte hudkontakt, og i sjeldne tilfeller indirekte kontaktsmitte gjennom sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. 

Ved vanlig skabb er det antatt at hudkontakten vanligvis må vare i minst 15 minutter for å smitte.

Kritikkverdig å ikke ha nok uniformer

Dahle bekrefter at det har vært en uheldig praksis med ansattes uniformsjakker. Nå går Protect ifølge Dahle til innkjøp av flere uniformer, for å unngå at ansatte må dele samme uniform, eller låne av hverandre.
– Dette problemet er nå i ferd med å løses. Protect er allerede i gang med innkjøp av nye uniformsjakker, opplyser hun og tilføyer:

– Vi vil også jobbe for at alle ansatte skal få utdelt nok uniformseffekter. I dag får vekterne kun en uniformsbukse, som heller ikke er greit. Med lange arbeidsdager, har ikke vekterne mulighet til å få rengjort uniformene før neste skift. Dette medfører brudd på uniformsreglementet som krever at alle vektere skal være korrekt antrukket med rene uniformer.

Skal følge instruks

Daglig leder i Protect, Petter Nilsen, sier ansatte skal følge instruks om at dressjakkene som brukes skal merkes med navn og henge på Nasjonalmuseet.
– Arbeidsgiver har tatt kost på regelmessig rens av jakker, for å sikre riktig og grundig vask, sier Nilsen til FriFagbevegelse som først omtalte saken.

Powered by Labrador CMS