YS-leder Hans-Erik Skjæggerud møtte blant andre finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Diskuterte statsbudsjettet med partene i arbeidslivet

Økonomien i kommunene, kompetansepolitikken og hullene i beredskapsarbeidet. Dette var de tre viktigste sakene for YS-leder Hans-Erik Skjæggerud da han møtte statsministeren i dag om neste års statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

De aller fleste vil beholde jobben, ifølge regjeringen, men dyrtiden er ikke er over".

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud

Hver høst innkalles medlemmene i Kontaktutvalget for å legge frem sitt syn på regjeringens forslag til statsbudsjett. Statsministeren og en rekke statsråder diskuterer budsjettet med blant andre YS, LO, Unio og Akademikerne på arbeidstakersiden - og NHO, Virke, Spekter og KS på arbeidsgiversiden.

Statsbudsjettet er fast tema om høsten, mens inntektsoppgjørene står for tur under vårens samlinger. 

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud sier følgende etter møtet:

Dagen etter at regjeringen hadde lagt frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025, møtte statsminister Jonas Gahr Støre organisasjonene i arbeidslivet.

- Det er positivt med reallønnsvekst og skattelettelser. De aller fleste vil beholde jobben, ifølge regjeringen, men dyrtiden er ikke er over. Det er fortsatt høy prisvekst på en del varer og tjenester, og rentebelastningen er høy.

Følgene av dyrtiden

Skjæggerud peker på at noen kan ha løst sine økonomiske utfordringer ved å jobbe mer, mens andre kan ha tatt opp forbrukslån. 

- Med et mindre godt arbeidsmarked kan det hende muligheten til å jobbe mer ikke er der lenger. Da kan forbruksgjelden bli tung å bære. Derfor er det avgjørende at ledigheten holder seg på et lavt nivå, advarer YS-lederen.

Hver høst innkalles medlemmene i Kontaktutvalget for å legge frem sitt syn på regjeringens forslag til statsbudsjett

YS er fornøyd med at regjeringens forslag til statsbudsjett bidrar til aktivitet og sysselsetting, men Skjæggerud sier han forutsetter at mye av arbeidsmarkedstiltakene går til unge.

Bekymret

YS-lederen er bekymret over en svekket kommuneøkonomi, og peker på grunnleggende tjenester som oppvekst, utdanning og helse. Han peker også på at det må utvikles kompetanse i møte med det grønne skiftet, teknologiske endringer og aldringen av befolkningen. 

Skjæggerud er fornøyd med at det satses mye på forsvar, grensekontroll og bekjempelse av kriminalitet, men han synes ikke leddene i beredskapen henger godt nok sammen.

- Også Forsvaret sliter med å rekruttere nok personell. Her er det særlig mye usikkerhet rundt uavklarte pensjonsspørsmål. Det er positivt med økte investeringer til materiell, men det trengs også dyktige ansatte i tiden som kommer, sier han.

Powered by Labrador CMS