Fra panelsamtalen under lanseringen av Trakasseringsbarometeret 2023. Foto: Parat.

En av fem har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb

En av fem utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, viser det ferske Trakasseringsbarometeret. Kvinner og ansatte i reiselivs- og restaurantbransjen er mest utsatt.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble Norges første trakasseringsbarometer lansert for en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo.

Parats leder Unn Kristin Olsen deltok i panelsamtalen på lanseringen sammen med statssekretær Gry Haugsbakken (Ap), LOs første nestleder Sissel Skoghaug, visepresident i Tekna, Elisabet Haugsbø, andre nestleder i Handel og Kontor Lena Reitan og Likestillings- og diskrimineringsombudet ved Bjørn Erik Thon.

Last ned Trakasseringsbarometeret 2023 i pdf-form fra Kantar Publics nettsider (www.kantarpublic.com)

Reiseliv, varehandel og restaurant utsatt

Olsen sier Trakasseringsbarometeret viser tendenser til at ansatte i reiseliv-, varehandel og restaurantbransjen er mer utsatt for seksuell trakassering enn andre.

– Dette er også vår opplevelse i Parat, der de fleste sakene vi håndterer knyttet til seksuell trakassering kommer nettopp fra reiseliv- og restaurantbransjen, sier hun.

Olsen viser til at reiseliv- og restaurantbransjen har mange unge arbeidstakere og er derfor ikke overrasket over at unge opplever seksuell trakassering oftere enn gamle.

– Det er heller ikke overraskende at kvinner er mer utsatt enn menn. Jeg merker meg at det ifølge barometeret er mange ledere, særlig mannlige ledere, som mener det er enkelt å håndtere spørsmål om seksuell trakassering. Her er jeg redd de tar litt for lett på problemet. Vår erfaring er at det i konkrete saker ikke er så lett. Det er kompliserte saker, som i tillegg involverer mye følelser hos alle parter, sier hun.

Handler for sent – eller ikke i det hele tatt

Sakene som ender opp til juridisk behandling, viser at det ofte utvikler seg fra en uheldig seksualisert tone blant kolleger på arbeidsplassen. Mange av de berørte ser heller ikke ut til å være fornøyd med håndteringen av slike saker. Ifølge barometeret er så mange som to av fem arbeidstakere misfornøyde med hvordan arbeidsgiver håndterte saken etter at det har blitt meldt fra til ledelsen.

– Det reageres ofte for sent og kanskje ikke i det hele tatt. Jeg tror det er viktig at vi som arbeidstakerorganisasjon, gjennom tillitsvalgte på den enkelte arbeidsplass, jobber mot ledelsen for å få slutt på dette, sier Olsen.

Hun sier tillitsvalgte og ledelsen må samarbeide for å forebygge trakassering.

– Vi må jobbe for å skape en trygg og inkluderende arbeidskultur. Arbeidsgivere må sørge for at det finnes klare retningslinjer for hva som regnes som trakassering, og hvordan det skal håndteres. Det er også viktig å ha opplæring for ansatte og ledere om hva trakassering er, og hvordan man kan forebygge det, sier Parat-lederen.

Arbeidsministeren reagerer

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen reagerer på tallene som kommer frem i Trakasseringsbarometeret.

– Vi skal ha nulltoleranse for vold, trakassering og seksuell trakassering i norsk arbeidsliv. Å bli utsatt for seksuell trakassering legger begrensning på folks, og særlig kvinners, frihet. Seksuell trakassering kan gi psykiske plager, mistrivsel og føre til at noen ønsker å slutte i jobben. Det kan vi ikke akseptere, sier hun i en epost til NTB.

Regjeringen foreslår å presisere at vernet mot trakassering i arbeidsmiljøloven også gir vern mot seksuell trakassering, samt å styrke arbeidet mot trakassering i arbeidslivet. Dette vil kunne gjøre det lettere for arbeidsgivere å forebygge og følge opp trakassering på arbeidsplassen. Forslaget er nå ute på høring.

Trakasseringsbarometeret 2023

Trakasseringsbarometeret er en omfattende undersøkelse om seksuell trakassering i arbeidslivet og er den første i sitt slag i Norge. Undersøkelsen omfatter seksuell trakassering og trakassering i en arbeidssituasjon.

Undersøkelsen er utført av Kantar Public og er et samarbeidsprosjekt med Likestillings- og diskrimineringsombudet, LO, Tekna, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Handel og Kontor og Parat.

Powered by Labrador CMS