Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten og YS Spekters forhandlingsleder Trond Ellefsen representerte partene i årets sentrale A-forhandlinger, som nå er avsluttet med enighet.

Enighet i Spekter-oppgjøret: – Nå starter det lokale arbeidet

Parat og de øvrige YS-forbundene er enige med Spekter i årets sentrale A-forhandlinger. Resultatet gir medlemmene et generelt lønnstillegg på minimum 9 750 kroner – med et tillegg på 3 900 kroner for lavtlønte. Nå går oppgjøret videre til forhandlinger i de enkelte virksomhetene.

Publisert
Lesetid: 1 min

– Dette er et godt utgangspunkt for de videre forhandlingene. Vi forventer at partene lokalt blir enige om lønnstillegg som gir våre medlemmer et solid lønnsløft, sier Trond Ellefsen, forhandlingsleder for YS Spekter.

Forutsigbart oppgjør 

Parat-forhandler Thomas Lilloe uttalte i forkant av forhandlingene at det var ventet et forutsigbart oppgjør i tråd med frontfaget. Oppgjøret endte som varslet, med generelle tillegg og tydelige rammer for det videre arbeidet lokalt.

Slik er Spekter-strukturen

Det som nå er ferdigforhandlet, er del A av overenskomsten – som gjelder alle virksomhetene i Spekter-området. Denne delen fastsetter generelle tillegg og sentrale føringer.

Ansatte i helseforetak og sykehus med driftsavtale er ikke omfattet av denne delen av oppgjøret. Disse virksomhetene, som utgjør område 10 og 13 i Spekter, får sine lønnstillegg gjennom egne, sentrale A2-forhandlinger senere i vår.

Parat organiserer bredt i Spekter

Parat har medlemmer i sju av tretten områder i Spekter-området, blant annet i:

  • Togsektoren

  • Apotek og sykehusapotek

  • Statsskog og Innovasjon Norge

  • Helse, velferd og oppvekst

Parat har størst medlemsmasse i helseområdene – særlig i område 11, som omfatter sykehusapotekene. Her har både leder og nestleder i Farmasiforbundet, Bodil Røkke og Berta-Regine Lilleås, sin bakgrunn. Røkke sitter også i YS-Spekters forhandlingsutvalg.

Lavlønnstillegg og normgivende ramme

Arbeidstakere med en årslønn under 545 964 kroner får et ekstra lavlønnstillegg på 3 900 kroner, i tillegg til det generelle påslaget. Det er også enighet om at den samlede lønnsveksten – både sentralt og lokalt – skal være normgivende for ledere og øvrige grupper i virksomhetene.

Dette skjer videre i Spekter-oppgjøret:

  • Det neste steget er lokale forhandlinger i de enkelte virksomhetene (B-forhandlinger).

  • Helseoppgjøret (områdene 10 og 13) gjennomføres senere i vår gjennom egne A2-forhandlinger.

  • Parat forventer at også helseoppgjøret gir reallønnsvekst og tydelige prioriteringer.

Powered by Labrador CMS