Ett skritt nærmere lovvern for vekterne?
Skal man tro på hva en tidligere politimann og nå justispolitiker i Arbeiderpartiet lover under Arendalsuka? I så fall kan vekterne håpe å få lovbeskyttelse på linje med andre utsatte yrkesgrupper. Men det er langt fram.
Du skulle ha et hjerte av gråstein for ikke å bli berørt av hva de to vekterne Kathleen Maha Geicke og Anna Solvang Vadla kunne fortelle en lydhør forsamling i Arendal om hva de blir utsatt for av fysisk vold og trusler på jobb.
Det skjedde under et debattmøte i regi av NHO Service og Handel, Sikkerhet og Beredskap. Målet var å sette søkelyset på hvorfor en av våre mest utsatte yrkesgrupper, vekterne, ikke har samme lovbeskyttelse som arbeidstakere i andre utsatte yrker, som helse- og sosialarbeidere, sjåfører og lærere. For ikke å nevne politi- og brannfolk.
Bare én politiker ville stille
En mannsterk gruppe representanter fra sikkerhetsbransjen deltok i panelet, deriblant Parats Lars Petter Larsen. Men de inviterte representantene for våre politiske myndigheter glimret ved sitt fravær. Med ett hederlig unntak: Odd Harald Hovland, tidligere ordfører og politistasjonssjef på Karmøy – nå stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av justiskomiteen. Han skal vi komme tilbake til litt senere.
Rystende vitnesbyrd om vold og trusler
For først fikk forsamlingen et rystende vitnesbyrd om hva arbeidsdagen til en vekter byr på av utfordringer, levert av de to nevnte kvinnene. Det handler om slag og spark, trusler og ukvemsord, som ofte går på helsa løs, både fysisk og psykisk.
Så tøff ble situasjonen for Kathleen, at hun etter et halvt års innsats som billettkontrollør for Ruter så seg nødt til å finne en mindre utsatt jobb i Securitas – som teamleder.
På spørsmål fra møteleder om hvor farlig vekteryrket er, kunne kollega Anna fortelle:
Blir bare verre og verre
– Ganske farlig. Det er mye rus, både blant ungdom og voksne. Og gjengmiljøene har kommet til byen den siste tiden. Det blir bare verre og verre og verre. Både jeg og flere av mine kolleger er blitt truet på livet – med kniv – flere ganger. Personlig har jeg også havnet i en situasjon der jeg fikk et slag i bakhodet.
– Og det slaget du fikk i bakhodet, fikk det noen konsekvenser for gjerningsmannen? ville ordstyreren vite.
– Han ble anmeldt for tyveri, og det var det, kunne vekteren fra Stavanger fortelle. Og her er vi ved sakens og møtets kjerne: Ingen lovparagraf kan alene beskytte en vekter. Eller en helsearbeider. Eller en lærer. Men det er noe som gjør vondt atskillig verre:
Blir ikke tatt på alvor
De to kvinnene og deres mange kolleger kan ikke fatte hvorfor den svært utsatte arbeidssituasjon de daglig står midt oppe i, ikke blir tatt på alvor, hverken av våre ansvarlige myndigheter eller av politikere flest. Det virker som om samfunnet ikke er villig til å anerkjenne den innsatsen de gjør – på flyplasser og rockefestivaler, som billettkontrollører og sikkerhetsvakter ved en rekke offentlige institusjoner og arrangementer.
Svenske tilstander
Problemet ble belyst vidt og bredt av et engasjert panel. Et ironisk høydepunkt inntraff da en representant for sikkerhetsbransjen i Sverige, Pontus Lindstrøm, kunne fortelle forsamlingen om svenske tilstander av et litt annet kaliber enn dem vi vanligvis hører om. For allerede i 1974 innførte Sverige en lov som setter strenge straffer for dem som forulemper vektere – og andre utsatte yrkesgrupper.
– Det skjedde faktisk før jeg ble født. Og jeg ble svært overrasket da dere ringte og invitere meg til et møte der man skulle diskutere om man burde innføre en slik paragraf i Norge.
Brageløfte fra Arbeiderparti-politiker
Så skulle det vise seg at arrangørene kanskje oppnådde mer enn de hadde turt å håpe på. For seansen endte med et brageløfte fra den eneste av de mange inviterte politikerne som hadde tatt seg bryet med å komme: stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen Odd Harald Hovland fra Arbeiderpartiet.
Der og da ga Hovland de fremmøtte en klar og tydelig beskjed: I løpet av ett år skal han ha sørget for at Arbeiderpartiet programfester å gi vektere et rettsvern på linje med andre utsatte yrkesgrupper. Dette er et helt nødvendig og avgjørende skritt for å få satt i gang det møysommelige arbeidet med å gi vekterne det rettsvernet de trenger, understreket han.
Dokumentasjon gjør ikke inntrykk
Før man kom så langt, hadde ikke minst bransjedirektør Arne Stadheim, NHO Service og Handel, uttrykt sin store forundring over at selv ikke en tung forskningsrapport fra Arbeidsforskningsinstituttet som på det grundigste dokumenterer hva vekterne utsettes for, lot til å gjøre inntrykk.
Dette fikk Parats Lars Petter Larsen til å utfordre både seg selv og sin kollega i Norsk Arbeidsmandsforbund, forbundssekretær Terje Mikkelsen, som også var på plass i panelet:
– Hvis du med dine kontakter sørger for at Hovland får dette til i Arbeiderpartiet, skal jeg sørge for at det samme skjer i Høyre.
Hvis, for ikke å si når, dette skjer, kunne Hovland forsikre forsamlingen om at man er kommet godt i gang med en prosess i retning av et skikkelig lovvern – også av vekterne. Men det vil ta tid. Hvor lang tid turte hverken han eller noen andre i panelet å si noe konkret om.