Nye EU-regler vil gi bedre arbeidsbetingelser for plattformarbeidere: Foto: Gettyimages

EU gir arbeidere på digitale plattformer bedre vern

Som ventet ble EU-Rådet mandag enige om et nytt direktiv som skal styrke arbeidsforholdene for alle som jobber på nettplattformer. 

Publisert Sist oppdatert

Forslaget til direktiv ble vedtatt av EU-kommisjonen i april i år. Et omstridt tema har vært om arbeiderne skulle anses som ansatte eller selvstendige oppdragstakere.

Arbeidstakere 

Ifølge direktivet skal arbeiderne på nettplattformer som Uber, Wolt, Foodora og lignende i utgangspunktet regnes som lønnsmottakere.

Ifølge EU-kommisjonen vil direktivet få betydning for flere enn 28 millioner arbeidere på mer enn 500 digitale plattformer. Det antas at minst 5,5 millioner av plattformarbeiderne feilaktig har blitt regnet som selvstendig næringsdrivende, noe som innebærer tap av arbeids- og sosiale rettigheter.

Nå blir det opp til hvert enkelt EU-land å ratifisere direktivet, og fastsette egne kriterier. Men dersom plattformene kontrollerer faktorer som lønn og arbeidstid, skal arbeiderne regnes som ansatte, ifølge de nye reglene. Som ansatte vil plattformarbeidere ha flere rettigheter, blant annet til sykepenger og trygd.

Må sies opp av et menneske 

Det blir heller ikke lenger tillatt å la algoritmer i appene avgjøre om en ansatt skal miste jobben på grunn av for eksempel dårlige ratinger. Heretter skal slike beslutninger tas av mennesker, ifølge det nye direktivet. 

Tidsfrist for innføring

Direktivet skal nå undertegnes av både  Rådet og Europa-Parlamentet. Medlemslandene har deretter to år  på seg til å innarbeide direktivets bestemmelser i sin nasjonale lovgivning. Medlemslandene har ikke anledning til å innføre lover som strider med gjeldende direktiv. 

Powered by Labrador CMS