Arbeidslivsbarometeret 2024:

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: YS.

Flere arbeidstakere sliter økonomisk

Ny undersøkelse avdekker økende økonomiske utfordringer blant norske arbeidstakere, spesielt de yngre.

Sterk prisvekst de siste to årene tvinger hver femte norske arbeidstaker (20 prosent) til å jobbe mer enn før. Hardest rammet er de yngste arbeidstakerne, lavlønnsgrupper og ansatte innen helse- pleie- og omsorgstjenester. Det går fram av Arbeidslivsbarometeret 2024, utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet AFI i samarbeid med YS.

Sliter med økonomien

Undersøkelsen viser at stadig flere arbeidstakere har mindre å rutte med. 16 prosent oppgir nå at de sliter med økonomien; mot 13 prosent i fjorårets undersøkelse. Under halvparten av de spurte (45 prosent), beskriver sin økonomiske situasjon som god eller svært god. Et urovekkende lavt tall, påpeker fagfolkene bak rapporten.

Lange dager for de yngste

Det er særlig yngre arbeidstakere, under 30 og i aldersgruppen 30-44 år, som ser seg nødt til å forlenge arbeidsdagen. Det skjer først og fremst ved å arbeide overtid eller å ta ekstravakter. Blant eldre arbeidstakere, over 60 år, oppgir kun 7 prosent at de arbeider mer enn før for å få endene til å møtes.

Arbeidslivsbarometeret viser et klart skille mellom ulike yrkesgrupper: Blant ansatte i pleie-helse og omsorgstjenester jobber rundt regnet en av tre ekstra for å øke inntekten, tett fulgt av transport-samferdsel og hotell- restaurant. Minst berørt er ansatte i offentlig sentralforvaltning og medarbeidere i bank- finans og forsikring: kun en av ti jobber mer enn de gjorde før dyrtiden satte inn.

Tøft for lavtlønte

Barometeret påviser også et klart skille mellom dem som tjener over 500.000 kroner og de som tjener mindre. I de laveste inntektsgruppene er andelen som har forlenget arbeidsdagen rundt 30 prosent, mens den ligger godt under 20 prosent blant de høyere lønte, fra 700.000 kroner og oppover.

Powered by Labrador CMS