Politiet:
Flere utsettes for vold, trusler og sjikane
Politiet har offentliggjort sin egen medarbeiderundersøkelse som viser at 46 prosent av alle ansatte i politiet har opplevd sjikane fra personer utenfor politietaten, 18 prosent er utsatt for vold og 25 prosent er utsatt for trusler om vold.
Det er Rambøll som har gjennomført medarbeiderundersøkelsen på oppdrag fra Politidirektoratet og resultatet viser at politiet i vesentlig grad er mer utsatt for vold og trusler, sammenlignet med andre arbeidstakere i Norge.
– Ifølge STAMIs fakta om arbeidsmiljøet i norsk arbeidsliv er 5 prosent utsatt for vold, mens 8,8 prosent er utsatt for hets og trusler.
Høy svarprosent
Hovedtillitsvalgt i Parat politiet, Einar Tolo-Kaldhol, sier svært mange medarbeidere har besvart årets undersøkelse (80 prosent).
– Jeg er særlig bekymret for den tydelige økningen i antall ansatte som utsettes for vold, trusler og sjikane. Dette gjenspeiler at et trygt arbeidsmiljø blir vanskeliggjort av de mange utfordringer ansatte i politiet står i, sier Tolo-Kaldhol til Parat24.
God ledelse utgjør en forskjell
Politidirektør Benedicte Bjørnland kommenterer rapporten og trekker frem et viktig funn i undersøkelsen, nemlig effekten god ledelse og støttende arbeidsmiljø har på en krevende arbeidshverdag.
– God, trygg ledelse og støttende kollegaer, virker som en buffer mot den belastningen man kan oppleve i arbeidshverdagen. Det er noe vi må jobbe for å forsterke, sier politidirektøren.
Forbundsleder i Norges Politilederlag, Kjetil Ravlo, sier han er glad for å se at god ledelse og støttende kollegaer utgjør en viktig forskjell når arbeidsdagen oppleves krevende.
– Dette er ikke overraskende, men understreker betydningen både av lederskap og medarbeiderskap. Med en situasjon hvor ledelse på avstand får et stadig større innslag i politiet, er det viktig å være oppmerksom på effekter av dette, og hvordan dette virker inn på ansatte, sier Ravlo.
ID-skjerming
Politidirektoratet skriver at det siden 2022 blitt samarbeidet godt med fagforeningene og vernetjenesten om tiltak og at årets undersøkelse gir ny innsikt i hvordan vold og trusler kommer til uttrykk i hverdagen.
– Mange av hendelsene kan være vanskelige å forebygge, men vi kan gjøre tiltak for å trygge og håndtere ting når de oppstår. Her er ID-skjerming et høyst relevant tiltak, og Politidirektoratet har gitt en klar anbefaling om skjerming til det pågående lovarbeidet. Resultatene fra årets undersøkelse viser at vi må fortsette å jobbe for at medarbeiderne våre får en tryggere hverdag, sier politidirektøren.