Einar Kaldhol, Parat politiet (t.v) og Kjetil Ravlo, Norges Politilederlag.
Hovedtillitsvalgt i Parat politiet Einar Gustav Follesøy Tolo-Kaldhol og forbundsleder i Norges Politilederlag Kjetil Ravlo er begge bekymret for økningen i antall ansatte som utsettes for vold, trusler og sjikane.

Politiet:

Flere utsettes for vold, trusler og sjikane

Politiet har offentliggjort sin egen medarbeiderundersøkelse som viser at 46 prosent av alle ansatte i politiet har opplevd sjikane fra personer utenfor politietaten, 18 prosent er utsatt for vold og 25 prosent er utsatt for trusler om vold.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Det er Rambøll som har gjennomført medarbeiderundersøkelsen på oppdrag fra Politidirektoratet og resultatet viser at politiet i vesentlig grad er mer utsatt for vold og trusler, sammenlignet med andre arbeidstakere i Norge.
– Ifølge STAMIs fakta om arbeidsmiljøet i norsk arbeidsliv er 5 prosent utsatt for vold, mens 8,8 prosent er utsatt for hets og trusler.

Medarbeiderundersøkelsen viser høye forekomster av sjikane, vold og trusler.

Høy svarprosent

Hovedtillitsvalgt i Parat politiet, Einar Tolo-Kaldhol, sier svært mange medarbeidere har besvart årets undersøkelse (80 prosent).
– Jeg er særlig bekymret for den tydelige økningen i antall ansatte som utsettes for vold, trusler og sjikane. Dette gjenspeiler at et trygt arbeidsmiljø blir vanskeliggjort av de mange utfordringer ansatte i politiet står i, sier Tolo-Kaldhol til Parat24.

God ledelse utgjør en forskjell

Politidirektør Benedicte Bjørnland kommenterer rapporten og trekker frem et viktig funn i undersøkelsen, nemlig effekten god ledelse og støttende arbeidsmiljø har på en krevende arbeidshverdag.
– God, trygg ledelse og støttende kollegaer, virker som en buffer mot den belastningen man kan oppleve i arbeidshverdagen. Det er noe vi må jobbe for å forsterke, sier politidirektøren.

Gode resultater fra medarbeiderundersøkelsen knyttet til ledelse.

Forbundsleder i Norges Politilederlag, Kjetil Ravlo, sier han er glad for å se at god ledelse og støttende kollegaer utgjør en viktig forskjell når arbeidsdagen oppleves krevende.
– Dette er ikke overraskende, men understreker betydningen både av lederskap og medarbeiderskap. Med en situasjon hvor ledelse på avstand får et stadig større innslag i politiet, er det viktig å være oppmerksom på effekter av dette, og hvordan dette virker inn på ansatte, sier Ravlo.

ID-skjerming

Politidirektoratet skriver at det siden 2022 blitt samarbeidet godt med fagforeningene og vernetjenesten om tiltak og at årets undersøkelse gir ny innsikt i hvordan vold og trusler kommer til uttrykk i hverdagen.
– Mange av hendelsene kan være vanskelige å forebygge, men vi kan gjøre tiltak for å trygge og håndtere ting når de oppstår. Her er ID-skjerming et høyst relevant tiltak, og Politidirektoratet har gitt en klar anbefaling om skjerming til det pågående lovarbeidet. Resultatene fra årets undersøkelse viser at vi må fortsette å jobbe for at medarbeiderne våre får en tryggere hverdag, sier politidirektøren.

Powered by Labrador CMS