Nestor Arild H. Steen tar et oppgjør med forskningen på sykefravær:
For mye tunnelsyn og konsentrasjon om helse
Dokumentasjonen på hvordan og hvorfor sykefraværet øker er god nok. Men vi vet altfor lite om effekten av tiltak for å få fraværet ned. Det bør forskningen absolutt gjøre noe med, sier tidligere mangeårig leder av Arbeidsforskningsinstituttet, Arild H. Steen i et stort intervju med Parat-bladet.
Den erfarne arbeidslivsforskeren mener mye av den forskningen som nå foregår på sykefravær er preget av spesialisering og tunnelsyn, med ensidig konsentrasjon om helse. Selv tar han til orde for å endre forskningen og bruken av ressurser, over mot arbeidslivet.
Mer forskning på hva som utløser arbeidsevne
– Det er ikke sikkert det nytter å forske mer. Men når usikkerheten er så stor om hva som virker, burde man i hvert fall prioritere å forske på hvilken effekt ulike tiltak har. Enda viktigere er det å studere hvordan det går an å utløse arbeidsevne hos dem som i dag står utenfor. Dette er veien å gå, sier Steen.
Den tidligere lederen for Arbeidsforskningsinstituttet, tar også sterkt til orde for å rette innsatsen mot personer under 35 år.
– Det er dem under 35 år det er viktig å hjelpe og få i gang. De eldre, som ikke har så mange år igjen i arbeidslivet, er ikke så interessante i denne sammenheng, sier han.
Mer forskning et blindspor
Steen advarer samtidig arbeidstakerorganisasjonene, som nå forhandler om ny IA-avtale, mot å kreve mer forskning og nye utredninger. Han kaller dette et blindspor og kommer i stedet med følgende anbefaling:
– Etter min vurdering er den beste strategien for fagforeningene å sette søkelyset på retten til arbeid- også for personer med en eller flere diagnoser. For arbeid gir rett til lønn, og er den beste inntektssikringen en arbeidstaker kan få, understreker Arild H. Steen.