Høyre programfester at de vil flytte konkrete oppgaver fra legekontorene til apotekene.

Foreslår å flytte flere helseoppgaver til apotek

- Vi er i utgangspunktet selvfølgelig positive til Høyres forslag. Apoteket har potensialet til å kunne bistå og avlaste fastlege-kontorene. Men vi kommer til å følge opp – og presisere overfor Høyre – at apotekteknikerne må bli involvert i dette arbeidet, sier leder i Farmasiforbundet i Parat, Bodil Røkke.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Helsepolitisk talsperson i Høyre, Erlend Svardal Bøe, mener oppgavedelingen i helsesektoren må endres. I en artikkel i TV 2 tar han til orde for å overføre oppgaver fra legekontor til apotek, og ønsket reslutat er å korte ventetider - samt avlaste helsepersonell. 

Leder i Farmasiforbundet i Parat, Bodil Røkke, kommenterer Høyres utspill.

I artikkelen argumenterer han for at farmasøyter skal kunne fornye og skrive ut enkelte legemidler, tilby flere vaksiner, ta blodprøver og måle blodtrykk.

Dette foreslår Høyre

* Diagnoser Høyre vil at apotekene skal kunne skrive ut og fornye resept på - på lik linje med helsesøstre - er øyekatarr, urinveisinfeksjon, migrene og prevensjonsmidler.

* Også måling av blodtrykk, og blodprøvetaking bør ifølge Bøe bli et tilbud på alle apotek. 

* Han ønsker også å utvide vaksine-tilbudet ved apotekene.

- Mange av oppgavene som foreslås her, bør og må utføres av farmasøyt. Men vaksinering, blodtrykksmåling og blodprøvetaking er like naturlig å tildele apotektekniker. Ta eksempelvis blodprøvetaking, det er ikke en oppgave som utføres av legen på et fastlegekontor. Det er det helsesekretær som i hovedsak gjør. Da er det like naturlig at man legger dette til apotekteknikere, slik man har gjort med vaksinering. Da kan man snakke om fornuftig oppgavedeling, sier Røkke.

 En risiko

Hun synes det er leit for diskusjonen innad i bransjen - og for yrkesgruppen - at man må ta denne presiseringsrunden. 

- Dersom man politisk bruker farmasøyten som en samlebetegnelse for personalet i apoteket, kan man fort stå i en situasjon der man ikke får utnyttet ressursene i apotekene riktig - eller optimalt. Det er en risiko for at om man fester helsetjenester spesifikt til bare én yrkesgruppe, uten gode faglige begrunnelser, kan det svekke god fremdrift når apotekene skal rigges for nye oppgaver, fortsetter Røkke.

Blandet mottakelse

Forslaget til Bøe har fått blandede tilbakemeldinger. Nils Kristian Klev fra Allmennlegeforeningen kritiserer forslaget, og sier til TV 2 at dette kan føre til overbehandling, samt svekke kontinuiteten i lege-pasient-forholdet. Han bekymrer seg også for at dette kan medføre mer medikamentforbruk.

Økning i ventetider -samt en stadig større belastning på helsepersonell - er bakgrunnen når Bøe nå tenker nytt.

– Ventetidene er i snitt 83 dager i helsevesenet, sier han til TV 2 – og tilføyer at fastlegene i gjennomsnitt arbeider 55,6 timer i uken.

Powered by Labrador CMS