Leder i Norges Politilederlag Kjetil Ravlo.

Rushåndhevingsutvalget:

- Foreslår nyttige verktøy i arbeidet mot narkotika

Norges Politilederlag i Parat støtter Rushåndhevingsutvalgets forslag til hvordan samfunnet skal reagere ved mindre narkotikalovbrudd. – Vi mener forslagene gir politiet bedre mulighet til å håndheve Stortingets beslutning om at bruk og besittelse av narkotika fortsatt ikke skal være lovlig, sier lederen i Norges Politilederlag.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

– Vårt mål er å forebygge bruk av ulovlige rusmidler. Samtidig må vi ha en innsats som gir hjelp mer enn opplevd straff, og ikke minst må vi ha et godt tilbud til de som ønsker å komme ut av et misbruk. Slik bidrar vi til god folkehelse, og reduserer handlingsrommet og markedet for kriminalitet og kriminelle nettverk, sier leder i Norges Politilederlag, Kjetil Ravlo.

Høringsfrist på Rushåndhevingsutvalgets forslag

Det regjeringsoppnevnte Rushåndhevingsutvalget har siden mai 2023 utredet utvalgte straffespørsmål knyttet til rusfeltet, blant annet straffereaksjoner ved mindre narkotikalovbrudd. 

Tirsdag er det høringsfrist for utredningen "Håndheving av mindre narkotikaovertredelser", og Norges Politilederlag i Parat har gitt innspill.

Ikke minst må vi ha et godt tilbud til de som ønsker å komme ut av et misbruk

Kjetil Ravlo, Norges Politilederlag

Roser utvalgets arbeid

Ravlo roser Rushåndhevingsutvalget for grundig arbeid innenfor et krevende tema.

– Vi støtter i all hovedsak anbefalingene til Rushåndhevingsutvalget. Vi mener disse gir politiet bedre mulighet til å håndheve Stortingets beslutning om at bruk og besittelse av narkotika fortsatt ikke skal være lovlig. Vi opplever samtidig at momentene knyttet til forholdsmessighetsvurderinger, bruk av tvangsmidler og bruk av spyttprøve samlet sett tydeliggjør hvordan en innsats som både skal forebygge og avdekke kriminalitet kan la seg gjennomføre, sier Ravlo.

Ønsker ikke avkriminalisering

Rushåndhevingsutvalget foreslår å senke terskelverdiene for hvilke mengder narkotika som anses å være til eget bruk. Her får utvalget støtte fra Norges Politilederlag.
– Dette reduserer mulighetene for å kamuflere pågående salg gjennom å hevde besittelse til eget bruk, sier Ravlo.

Han presiserer at Norges Politilederlag står fast ved at de ikke ønsker å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika.
– Vi mener det ikke er veien å gå for å forebygge at færrest mulig eksperimenterer med illegal rus som kan føre til helseskadelig misbruk, sier Ravlo.

Svekket innsats fra politiet bekymrer

I 2019 foreslo Rusreformutvalgets en rusreform hvor besittelse og bruk av mindre doser narkotika til eget bruk ikke skulle straffes, men fremdeles anses som ulovlig. 

– Forslaget ble nedstemt i Stortinget, men nye retningslinjer fra ulike hold kombinert med endrede prioriteringer har ført til svekket innsats fra politiet i håndtering av mindre alvorlige narkotikaovertredelser. Dette bekymrer oss, både med tanke på rusmiddelbruk spesielt og ungdomskriminalitet generelt, sier Ravlo.

Powered by Labrador CMS