Forsvarsanalysen 2025: – Norges trygghet står på spill

Tirsdag la Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fram Forsvarsanalysen 2025. Parat forsvar-leder Johan Hovde sier budskapet er alvorlig.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Langtidsplanen for forsvaret har overskriften "Forsvarsløftet – for Norges trygghet". Johan Hovde mener denne overskriften sier alt. 

Fakta: Forsvarsanalysen

Forsvarsanalysen er en årlig analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt som skal gi forsvarsledelsen et bedre grep på Forsvarets strategiske utvikling. 

«Forsvarsanalysen 2025» er fjerde utgave. Analysen vurderer utviklingen av rammefaktorer og forutsetninger, gir et oppdatert bilde av dagens utviklingsretning for Forsvaret og anbefaler hvordan planene kan forbedres og fornyes. (kilde: ffi.no)

– Det er vår trygghet som står på spill. Når man nå spør seg om vi lever i en etterkrigstid eller en mellomkrigstid, da synker alvoret inn, sier Hovde. 

Dystert bakteppe

Tirsdag var han til stede da FFI la fram sin årlige forsvarsanalyse. Årets rapport har et dystert bakteppe, med krigen i Ukraina og forholdet mellom USA, Russland, Kina og Europa som viktige faktorer. 

"Forsvarsplanleggingen må ta hensyn til dyp usikkerhet. Det handler om flere faktorer: Putin-regimet fortsetter krigføringen i Ukraina. Kina blir en stadig tydeligere utfordrer. Vestens motstandere finner sammen. Utviklingen i Midtøsten forsterker en allerede forhøyet terrortrussel. 

Presidentvalget i USA i 2024 har skapt større uforutsigbarhet om amerikansk støtte og tilstedeværelse i Europa. Samtidig satser våre allierte tungt på å utvikle militære styrker som kan forsvare vår felles sikkerhet. Med et samlet Norden som Nato-medlemmer, har mulighetene for samarbeid aldri vært bedre", heter det i analysen.

Det som har skjedd de siste dagene, har ikke gjort bildet lysere. 

– Forsvarsanalysen trekker frem en uforutsigbar verdensorden. Den har selvsagt ikke tatt innover seg de siste dagers hendelser, som etter vårt og mange andres syn gjør det enda verre, sier Hovde.

Slutt på kostnadskutt

Han sier det nå er på tide å slutte å tenke på å kutte kostnader i Forsvaret. 

– Forsvaret har vært gjennom kraftige omstillinger hvor fokus har vært og er kostnadskutt. De enkleste kuttene har vært å redusere antall ansatte. Forsvaret er fortsatt pålagt å kutte i sine budsjetter, nå er det på tide å sette en strekt over dette, sier han. 

Personell er flaskehals

Forsvarsanalysen trekker frem at personell og kompetanse er og vil bli flaskehalser. – Forsvaret må vinne kampen om personell. Da må vi vinne kampen om attraktive lønninger, attraktive boligtilbud og ikke minst at forutsigbarheten til fremtidige pensjoner blir avklart nå. 

Sivile der vi kan, militære der vi må

Parat forsvar har lenge pekt på ubalansen mellom militært tilsatte og sivilt tilsatte. 

– Vi mener fortsatt at Forsvaret må ansette sivile der vi kan og militære der vi må. Sivilt ansatte kan fylle en rekke områder innen stab og støtte der vi i dag sitter med militær kompetanse. Dette vil styrke både den militærfaglige siden og gjennomføringen av forsvarsløftet, sier Hovde. 

Forsvaret har fått store økninger de siste årene. Parat forsvar-lederen er tydelig på at det er behov for å styrke den daglige driften ytterligere. 

– Vi må ha enda mer midler for å være klar til å møte enhver fremtidig trussel, sier Johan Hovde.

 

Powered by Labrador CMS