Fra Parat Luftfart:
Fortsetter oppfordringen om god folkeskikk på tur
En samlet, norsk luftfartsbransje har lenge jobbet med følgende: Å finne strategier i møte med den stadig voksende gruppen med uregjerlige passasjerer. I sommer vil oppfordringen om å sette seg selv i flymodus, fortsette.
I 2023 ble det meldt om 565 hendelser med uregjerlige passasjerer. Det tilsvarer en økning på 69 prosent, og det til tross for at det var færre reisende i 2023 enn i 2019, melder Luftfartstilsynet.
– Det har vært et prosjekt som har pågått over lang tid, ettersom det har kommet en stor økning i avviksrapportene under og etter pandemien, som går på uregjerlige passasjerer. I mars ble det lansert en kampanje der vi bruker ordet flymodus i overført betydning, sier Sissel Vian, leder i Parat Kabinforbund.
Kampanjen skal bevisstgjøre alle reisende om sitt ansvar når de er på flytur. Man skal ikke bare sette mobilen på flymodus – men seg selv. «Hei, og velkommen om bord. Sett deg selv i flymodus og nyt reisen», er den klare oppfordringen fra bransjen.
Flere kategorier
Uregjerlige passasjerer kan omfatte folk som skaper ubehag i beruset tilstand, men det kan også være helt edru reisende som utagerer fordi de er misfornøyde med tingenes tilstand på flyet.
Det har vært meldt om så lite hyggelige ting som spytting, seksuell trakassering, urinering i midtgangen, slåssing og drapstrusler. At folk røyker, eller blir dårlige etter inntak av for mye alkohol, er heller ikke uvanlig. Rapporter som inneholder slike avvik tilhører ikke sjeldenhetene, opplyser Vian.
– Nå går vi inn i en veldig travel tid for luftfarten, og vi håper kampanjen når ut til folk som skal ut og fly. Her minner vi om at det å fly skal være hyggelig for alle, ikke minst forkabinansatte som jobber og står på for å gjøre flyreisen hyggelig for alle, sier hun.
– De ansatte skal være trygge, enten de står ved innsjekk, i gaten eller er i luften.
Sissel Vian, leder i Parat Kabinforbund
Crazy plane-lady
Vian sier at det ikke har vært noen nedgang i antallet avviksmeldinger i kjølvannet av kampanjens oppstart, men dette ser hun i sammenheng med følgende: Kampanjen har skapt en lavere terskel for å melde inn episoder med uregjerlige passasjerer.
– De ansatte skal være trygge, enten de står ved innsjekk, i gaten eller er i luften. For de reisende er det jo spennende og litt nervøst kanskje, bare det å skulle fly, og da trenger man ikke å forholde seg til uregjerlige passasjerer i tillegg. Våre kabinansatte gjør hva de kan for at reisen skal være fin, men kampanjen skal minne om at alle har et kollektivt ansvar for at flyreisen skal bli en bra opplevelse – for alle, sier Vian.
Bruken av sosiale medier har gitt mer oppmerksomhet til opptrinn som finner sted på fly. Hvem har ikke fått med seg «crazy plane-lady»-opptrinnet, som fant sted i USA i juli i fjor, i forbindelse med en AmericanAirlines-flyvning. En kvinne fikk for seg at sidemannen «ikke var virkelig», og insisterte på å forlate flyet – til stor ståhei. Da måtte alle de andrepassasjerene også ut av flyet, og prosedyrene med innsjekk og bagasje måtte tas på nytt.
– Det er slike opptrinn vi virkelig ønsker å unngå. Uregjerlige passasjerer kan skape både forsinkelser og farlige situasjoner, sier Vian.
Ønsker permanent løsning
Martinus Røkkum, som er kabinansatt i SAS og leder for SAS Norge kabinforening i Parat, er svært positiv til kampanjen.
– Særlig nå som vi går inn i sommersesongen, er behovet for en påminnelse viktig. Nå skal nemlig alle ut og fly, også de som ikke er så vant til å fly. Det er kanskje den ene årlige turen til Syden som står for tur. Røkkum sier det å jobbe i kabin er blitt mer krevende, og derfor håper han kampanjen blir godt synlig og lagt merke til. Personlig mener han at det hadde vært en fordel at den ble en del av reiseopplevelsen – på permanent basis.
– Blant oppgavene de kabinansatte må ta på største alvor, i takt med alle avviksmeldingene, er å vurdere passasjerene mens de strømmer inn i flyet. Selv har han opplevdslåsskamper i midtgangen, og overstadig berusede passasjerer er det en god del av.
– Vi nekter fulle folk å komme med, men noen ganger får vi oss en overraskelse. Folk kan nemlig entre flyet i tilsynelatende ganske edru tilstand, men det viser seg at de er på stigende rus. Med et par drinker til om bord i flyet så er det plutselig en helt annen situasjon, og terskelen for å utagere er helt klart lavere når man har for mye innabords, sier Røkkum.
Terskelen for å utagere er helt klart lavere når man har for mye innabords.
Martinus Røkkum, leder for SAS Norge kabinforening
Drikking mot angst
Han peker på at den lette tilgangen til alkohol i forbindelse med flyreiser kan være noe man ser på i forbindelse med flysikkerhet.
– Men det er ikke den glade vennegjengen som tar seg en drink på vei til Barcelona, vi kritiserer. Forventningsfulle reisende, som kanskje skråler litt mer enn vanlig, er sjelden et problem. Nei, det er passasjerer som har forsynt seg litt vel mye på puben, eller i flyplass-loungen, i forkant av takeoff, som skaper uro, ubehag og problemer, sier SAS Norgekabinforening-lederen.
Røkkum forstår at flyskrekk er et ganske utbredt fenomen, og at det kan være noe av forklaringen på at noen forsyner seg litt vel mye med drikkevarer.
– Men har du flyskrekk, så er det en mye bedre strategi å ta kontakt med kabinpersonalet under boarding. Da er vi obs på deg og kan bistå dersom det skulle oppstå episoder med sterk frykt. Ofte hjelper det at vi tar oss litt tid med vedkommende og forteller at lyden de ble så redde for, bare var landingshjulene som ble tatt inn, eller at turbulens og risting hører med til normalen når man reiser med fly.