Tillitsvalgt i Parat, Marte Hoel.

Fra lokal tillitsvalgt til globalt engasjert

KOMMENTAR: Som ung tillitsvalgt fra Parat har jeg deltatt på en omfattende studietur i regi av Nordic Public Services Unions (NOFS). Her fikk jeg innsikt i arbeidstakeres rettigheter på både nasjonalt og internasjonalt nivå. Turen har gitt meg et nytt perspektiv på fagforeningsarbeid og betydningen av internasjonalt samarbeid.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 6 min

Dette er en kommentar. Innholdet står for skribentenes regning.

Reisefølget fikk oppleve tre land i løpet av en uke. Med på turen var tillitsvalgte og unge arbeidstakere i fagforeningene Kommunal og Fäckforbundet ST fra Sverige, HK Kommunal fra Danmark, Tehy fra Finland, Fagforbundet, NTL, Fellesorganisasjonen og AYVO v/ Delta, i tillegg til Parat, fra Norge.

En reise gjennom Europa for arbeidernes rettigheter

Hele gjengen samlet i Praha første dag.

Med fokuspunkt på lokale forskjeller i Norden og Europa startet studieturen i Praha hvor lokale tillitsvalgte fortalte om deres utfordringer med å få organisert unge arbeidstakere. 

Så ble blikket hevet til Europeisk politikk, og flere institusjoner i Brussel fikk besøk av deltakerne. 


Blikket ble hevet nok en gang når turen gikk til Genève, hvor diskusjonstemaene omhandlet hele verden – alt fra lokale hverdagshelter i sine lokalsamfunn til hvordan diktatoriske verdensledere gjør jobben for fagforeninger enda mer utfordrende.

Fra Praha til Genève: En studietur som endret perspektivet

Studieturen startet i Praha hvor alle representantene fra de andre nordiske landene ble kjent med tillitsvalgte fra Ungarn og Tsjekkia. Vi diskuterte hvordan myndighetspersoner som blir valgt inn i de nordiske landene, blir mer høyrevridde, og hva dette har å si for hvilke rettigheter og plikter arbeidstakere i de ulike landene har.

Presentasjon av Parat første dag.

De finske deltakere fortalte om hvordan den finske regjeringen jobber for en lovendring som skal gjøre det lettere å sparke ansatte fra arbeidsplassen, samtidig som de kutter ned på generelle krav, som eksempelvis studiestøtte fra staten for arbeidstakere som tar permisjon fra jobb for å bli student på heltid.

Den svenske fagforeningen Fäckforbundet ST informerte om et betydelig antall dødsfall på arbeidsplassen de siste årene, og at disse tallene er høyere enn dødsfall relatert til gjengkriminalitet – selv om sistnevnte får mye mer oppmerksomhet i media. 

Sverige har, i likhet med Norge, gitt en prosent av brutto nasjonalprodukt (BPA) til bistand. Dette kutter de nå ned på, men regjeringen har ikke gått ut med hvor mye penger de faktisk tenker å bruke. Dette ble et diskusjonstema hos flere av organisasjonene vi besøkte, fordi slike kutt i inntekt fører til at de må nedbemanne eller omprioritere oppgaver.

Presentasjon fra de svenske deltakerne fra Fäckforbundet ST på møtet i Praha.
Leder av NTL forteller om minstelønnsregulativet i Norge.

Det ble delt erfaringer fra alle de nordiske landene om nasjonale temaer som minstelønnsregulativ og politiske endringer i de ulike landene, men også mer lokale temaer knyttet til medlemsskapskostnad for studenter, rekruttering av unge medlemmer og forsikringsgoder. 

Tehy i Finland fortalte at de tilbyr feriestøtte til enkeltmedlemmer så de skal få mer penger å rutte med i ferien. 

Fagforeninger i både Sverige og Danmark og fagforeninger i LO-paraplyen informerte om at de har studenter og ansatte i fagforeningen som jobber aktivt på lokalt nivå for å organisere studentmedlemmer. Dette arbeidet gjøres selv om de vet at det er sannsynlig at medlemmene bytter fagforening når de bytter arbeidsplass.

Brussel

Deltakerne til stede hos EPSU i Brussel og ble informert om organisasjonen fra blant annet visegeneralsektretær Paola Panzeri og politisk rådgiver Pablo Centellas.

I Brussel møtte vi European Federation of Public Service Unions (EPSU). Diskusjonene her dreide seg blant annet om hvordan energiomstillingen fra olje og gass til fornybar energi påvirker arbeidsplasser, ungdomsarbeid EPSU, sikkerhet for arbeidere på jobb og likestilling. Vi brukte mye tid til å snakke om såkalt thirdpartyviolence – altså vold på arbeidsplassen gjennomført av en bruker eller kunde. Deltakerne fra Finland fortalte at dette også er en stor utfordring i helsesektoren i landet.

Den norske delegasjonen på besøk hos LO i Brussel. Her avbildet med Robert Renè Hansen, leder av LOs kontor i Brussel.

Så gikk turen til Den europeiske faglige samorganisasjon (ETUC), som er den eneste organisasjonen i FN-systemet som jobber for arbeidstakeres rettigheter. Hver februar publiserer ETUC en rapport som viser hvilke land som bryter med konvensjoner de har sagt at de skal følge, som eksempelvis konvensjonen om retten til å organisere seg. 

Her forklarte den svenske visegeneralsekretæren Claes-Mikael Ståhl om arbeidet rundt et nytt EU-direktiv som omhandler retten til å være frakoblet arbeidet i en såpass teknologisk verden.

Hele delegasjonen samlet inne i Europaparlamentet i Brussel.
Deltakere fra den svenske fagforeningen Fäckforbundet ST sammen med Marte Raknerud Hoel, leder av Parat UNG.

LO i Brussel ble også avlagt et besøk. Her snakket vi om hvordan de nordiske landene kan jobbe sammen for å få gjennomslag, selv om det blir enda mer komplekst med høyrevridde regjeringer i andre nordiske land. Vi drøftet fordeler og ulemper med minstelønnsregulativet, og LO prøvde å se inn i glasskula nå som Ungarn tar over formannskapet i parlamentet.

EU-parlamentet ble også avlagt et besøk. Tidligere minister og nåværende parlamentsmedlem Johan Danielsson fortalte om hvordan man samarbeider i EU-parlamentet for å få gjennomslag.

Geneve

Siste stopp på studieturen var Genève, hvor Public Services International (PSI), en annen avdeling i ETUC og ILO (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) ble avlagt et besøk.

Delegasjonen på besøk hos PSI.

ETUC orienterte også om arbeidet rundt utarbeidelse av en mulig konvensjon om rettigheter for varslere på arbeidsplassen. Dette arbeidet er tidkrevende ettersom alle land har to år på å rapportere til ETUC om hva slags rettigheter hvert land har i dag innen det gitte temaet. ETUC antar derfor at en mulig konvensjon først kan være i havn i løpet av 2027.


Nest siste dag ble brukt hos PSI. Her fortalte sju ansatte fortalte om deres arbeidsområder verden over. PSI har omtrent 700 fagforeninger i 154 land som er medlem i organisasjon, som utgjør 30 millioner medlemmer. PSI forhandler ikke direkte med arbeidsgiver, men bruker mye ressurser på å lære opp kommende tillitsvalgte på lokalt nivå og jobber aktivt mot utnyttelse av arbeidskraft.

Visegeneralsektretær i PSI åpnet dagen med følgende: "I privat sektor verden over har vi kun 6 prosent organisasjonsgrad". Han fortalt dog at offentlig sektor er bedre med rundt 25 prosent. Det var ansatte fra alle verdenshjørner som deltok både fysisk og digitalt for å få plass i programmet. De ansatte fortalte om sine arbeidsoppgaver knyttet til alt fra skatt til helsefagarbeidere på lokale nivå og arbeidsvilkår for ansatte i avfallsbransjen.

Sammen med de ansatte drøftet vi hvor vanskelig det kan være, spesielt for kvinner, å både jobbe fulltid, ta vare på barn hjemme og samtidig være tillitsvalgt på fritiden. Vi var innom utfordringer knyttet til organisering av brannvesen ettersom de er samfunnskritiske, hvilke utfordringer ansatte innen søppelhåndtering nå møter, utnyttelse av arbeidskraft og utfordringer på et globalt nivå med privatisering.

Rollespill i FN: En dag som styreformann

Undertegnede fikk æren til å være styreformann for rollespillet, og fikk dermed plass på bordet fremst.

Siste dag i Genève ble brukt på kontoret til ILO, som hovedsakelig jobber med fem fokusområder: partnerskap, forskning, avholde møter, promotere vedtatte konvensjoner og bygge kapasitet gjennom trening av tillitsvalgte. 

Hos ILO gjennomførte hele gruppen et rollespill for virkelig å forstå hvordan ILO fungerer. Jeg fikk gleden av å prøve meg som styreformann i rollespillet, og styrte diskusjonen mellom arbeidsgiver, arbeiderne og de to regjeringene i sør og nord. Alle partene fikk et par minutter til å åpne med noen innledende ord om hvilke hensyn det var viktigst å ta i den gitte saken, før styreformannen åpnet for diskusjon. 

Som i virkeligheten må de fire partene i disse møtene bli enige om en konklusjon før saken kan avsluttes. Dette kan naturlig nok være ekstremt krevende. Det var derfor ekstra spennende å få lov til å styre møtet og prøve å komme til en enighet i den gitte casen om omsorgsarbeidere i helsesektoren.

Delegasjonen på besøk i ILO sine kontorer i Genève.
Bilde fra talerstolen.
Bilde fra talerstoler med resten av deltakerne.

Jeg gjorde meg en del refleksjoner rundt det å være styreformann i rollespillet. Etter instruksjon fra ILO-ansatt Jesper, ble jeg utfordret til å forskjellsbehandle regjeringene fra nord og sør, og lot regjeringen fra nord få mest taletid, ettersom jeg selv representerte Norge,  og arbeiderne lite taletid. De fortalte etterpå at de opplevde det litt urettferdig å ikke bli hørt. I virkeligheten ligger nøkkelen i å høre på de andre partene ettersom man skal komme til en enighet. Det hjelper ikke bare å holde på egne meninger. Man er nødt til å finne allierte i møterommet. Det er store temaer som tas opp, så jeg opplevde det som krevende å holde diskusjonen på et såpass overordnet nivå som privatisering eller ei, uten å tenke på hvordan det ville påvirke menneskene på lokalt nivå.

Når det lokale møter det globale: En ung tillitsvalgts refleksjoner

Leder av Parat UNG, Marte Raknerud Hoel, på besøk hos ILO i Genève.

Ikke visste jeg da jeg ble hovedtillitsvalgt hos Statsforvalteren i Vestland for tre år siden, at jeg skulle få muligheten til et år senere å bli leder av Parat UNG. Og noen få år etter det få muligheten til å lære mer om det internasjonale arbeide. Jeg har virkelig blitt bitt av den internasjonale basillen.

Jeg er takknemlig for å ha fått muligheten til å delta på en slik studietur hvor vi virkelig får sett sammenhengen mellom det gode arbeidet som gjøres på arbeidsplassen og de store utfordringene på et globalt nivå. Jeg ønsker derfor å takke Parat som ser viktigheten av at unge tillitsvalgte får kompetanseheving, spesielt på internasjonalt nivå, og håper Parat fortsetter å holde blikket løftet og se utover våre egne landegrenser. Jeg vil også takke Statnett SF som tilrettela for at jeg fikk delta.

Etter en uke på tur med andre tillitsvalgte og unge ansatte i fagforeninger fra de nordiske landene, er jeg ikke annet enn ydmyk. Ikke minst har jeg fått et større nettverk av mennesker med enormt stor kompetanse innen arbeideres rettigheter og plikter i arbeidslivet.

Det er viktig å minne seg selv på at det er de tillitsvalgte på arbeidsplassen som virkelig er heltene, og jeg har så stor respekt for det arbeidet som gjøres der ute på arbeidsplassene.

Powered by Labrador CMS