SAS flyr inn i ny allianse

- Vi har fått begrenset informasjon så langt, sier leder for SAS Norge Flygerforening (SNF), Peder Christian Svenkerud. Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Fra Star Alliance til SkyTeam

SAS forlater Star Alliance-familien og flyr i disse dager inn som offisielt medlem av SkyTeam. - Vi er spent på om vi nå skal åpne opp for business class, og om det kommer til nye, spennende destinasjoner, sier leder for SAS Norge kabinforening i Parat, Martinus Røkkum.

Publisert

For de reisende betyr det at EuroBonus-medlemmer fortsatt skal få lojalitetsfordeler - som ligner på det de har i dag, fremkommer det på SAS sin hjemmeside.

Der antydes det også at det kan være flere reisealternativer på gang. 

Leder for SAS Norge Flygerforening (SNF), Peder Christian Svenkerud, er spent på hva allianse-endringen betyr for pilotene. 

- Vi har fått begrenset informasjon så langt, og leser pressemeldinger som dere andre. Men jeg biter meg merke i at det blant annet står at det vil komme store endringer, sier han.

Nye kollegaer

Svenkerud, som har vært pilot siden 1994, ser for seg alt fra små endringer - som fargen på slipset - til større endringer som handler om flymaskiner og teknologi.

- Men selve arbeidet - det å fly - blir stort sett uendret. Det kommer sikkert til noen nye destinasjoner, samtidig som andre kanskje blir borte. Det skal bli spennende å se. Men det som kanskje er aller mest spennende for oss, er det som handler om nye kollegaer. Hvor kommer de fra, og hva slags arbeidsbetingelser har de med seg? For oss som allerede flyr for SAS, blir det business as usual - i alle fall fram til 2027. Vi er bundet til hender og føtter og får ikke reforhandlet kollektivavtalen i denne perioden, sier han.

Opp en klasse

Leder for SAS Norge kabinforening i Parat, Martinus Røkkum, er enig i Svenkeruds beskrivelse om det som handler om informasjonsbiten. 

- Men vi er forberedt på å måtte tilpasse oss det nye konseptet, og mange synes nok allianse-skiftet er både vemodig og spennende. Selv ser jeg positivt på å skulle samarbeide med eksempelvis KLM, det har jeg erfart tidligere er ganske fint, sier han. 

Røkkum fremholder at en del av de flyselskapene SAS nå skal samarbeide med, opererer med business class, og han tror SAS også må åpne opp for dette på noen av sine utenlandsreiser. 

- Da blir det et oppgradert businesskonsept. Men vi skal fortsatt være SAS, og håper den nordiske profilen finner sin plass - og blir verdsatt for sine kvaliteter - i alliansen.

Røkkum forteller også om stor spenning knyttet til om det ligger an til nye, fjerntliggende destinasjoner. 

- Så vet vi jo at det er trangt om plassen på eksempelvis Schiphol, og jeg kan se for meg at SkyTeam kan gjøre bruk av flyplassene i Oslo og København - som avlastning. 

Røkkum merker så langt lite til endringene, men sier:

- Nå gjøres det endringer av merking, både på flyplassen, i loungene og inne i flyene. Og så må jeg huske, fra 1. september, å ikke si Star Alliance når jeg ønsker passasjerene velkommen. Fra da av er det SkyTeam som gjelder. 

Powered by Labrador CMS