Parat har vært partshjelp for Norske Sykepleierforbund i Arbeidsretten. Her er Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad avbildet i forbindelse med en tidligere sak. Foto: Trygve Bergsland, Parat.

Full seier til ansatte ved Grefsenhjemmet i Arbeidsretten

Ny tariffavtale betyr ikke nødvendigvis at ansatte mister tidligere lønnsvilkår, har Arbeidsretten enstemmig slått fast i en fersk dom i den såkalte Grefsenhjemmet-saken. Det gir fagforeningene full seier i en konflikt som har pågått over flere år.

Publisert Sist oppdatert

Parat har vært partshjelper for Norsk Sykepleierforbund (NSF), som har ført saken på vegne av de ansatte ved Grefsenhjemmet.

Parats advokat Sigurd Øyvind Kambestad er glad for fagforeningenes seier og sier at et annet utfall kunne ført til såkalt tariffhopping for å holde lønninger nede.

– Arbeidsgiversiden argumenterte for at de ansattes etablerte lønnsnivå skal nulles ut når arbeidsgiver skifter arbeidsgiverforening og dermed går fra en tariffavtale med minstelønn til en annen. Konsekvensen av dette ville vært at arbeidsgiver fritt kunne innplassere arbeidstakerne på den lønn de mente passet. Det ville vært en helt uholdbar situasjon som ville innby til tariffhopping og en situasjon arbeidsgivere kunne benytte for å presse ned lønningene, sier Kambestad.

Mangeårig strid

Utgangspunktet for den mangeårige tvisten er et bytte av tariffavtale. Sykepleierne ved Grefsenhjemmet hadde et særskilt lønnstillegg i tariffavtalen med Virke. Da arbeidsgiver i 2014 meldte seg ut av Virke og inn i NHO, falt den gamle tariffavtalen i Virke bort og ble erstattet med NHOs tariffavtale "pleie- og omsorgsoverenskomsten" (PLO). Dermed forsvant også flere av sykepleiernes individuelle lønnstillegg gitt på bakgrunn av ansiennitet.

Arbeidstvistloven sier at bestemmelser i en arbeidsavtale som er i strid med en tariffavtale, er ugyldige og erstattes av tariffavtalens bestemmelser. Med andre ord: Tariffavtalen trumfer individuelle bestemmelser.

Spørsmålet Arbeidsretten nå skulle ta stilling til, var om det særskilte lønnstillegget fra den gamle tariffavtalen var i strid med den nye tariffavtalen. NHOs standpunkt var at lønnsvilkår som stammer fra en tidligere tariffavtale faller bort, selv om de ikke direkte er i strid med den nye avtalen. Dette ble begrunnet med at tariffavtalen utgjør en helhetlig regulering av lønns- og arbeidsvilkår, slik at lønns- og arbeidsvilkår som stammer fra den tidligere tariffavtalen automatisk faller bort.

Arbeidsretten mente det ikke var grunnlag for en slik rettsregel. Det betyr full sier til fagforeningssiden, og lønnsvilkårene for de ansatte ved Grefsenhjemmet kan derfor leve videre sammen med den nye tariffavtalen.

Dom av stor prinsipiell betydning

Arbeidsretten uttaler i sin enstemmige dom at "selv om Pleie- og omsorgsoverenskomsten er en helhetlig regulering av lønns- og arbeidsvilkår, er den ikke uten videre til hinder for å videreføre arbeidsavtalevilkår som følger av tidligere tariffavtaler." Arbeidsretten skriver videre at "stabiliseringstillegget som 10 sykepleiere har ervervet rett til, har en slik særlig karakter at Pleie- og omsorgsoverenskomsten verken konkret eller generelt gir grunnlag for å sette det til side. Tariffavtalen er derfor ikke til hinder for krav på stabiliseringstillegg på arbeidsavtalegrunnlag."

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, er glad for dommen.

– Dette er en viktig seier for arbeidstakerne og for våre rettigheter. Dommen har stor prinsipiell betydning for å gi ansatte trygghet for lønna si. Endelig får vi slått fast at arbeidsgivere ikke kan sette ned folk i lønn ved å bytte arbeidsgiverorganisasjon og tariffavtale med minstelønn, sier hun til Rett24.

NHO tar på sin side dommen til etterretning.

– Nå må vi bruke litt tid på å undersøke hvilke konsekvenser den vil få fremover, uttaler Kurt Weltzien til Rett24.

Powered by Labrador CMS