
Hedret for å ha styrket Norges beredskap
Tre erfarne fagfolk fra politi, brann og helse ble nylig hedret med en hederspris under årets CBRNE-konferanse. Prisen anerkjenner deres mangeårige arbeid for å styrke beredskapen mot noen av samfunnets mest alvorlige trusler.
Pådriverne bak bedre samhandling
Parat-medlemmet Tom Løfqvist, hovedberedskapsplanlegger i Sør-Øst politidistrikt, Einar Flogeland, spesialrådgiver i Vestfold Interkommunale Brannvesen, og Torbjørn Lia, beredskapsjef ved Sykehuset i Vestfold, sto i sentrum da prisene ble delt ut.
Løfqvist, som i sin tid var prosjektleder for PLIVO-prosedyren (Pågående Livstruende Vold) – og som mange kjenner som «Plivoens far» – har også vært en av de viktigste drivkreftene bak en ny, nasjonal CBRNE-prosedyre. Modellen, som først ble testet i Vestfold, sikrer at politi, brann og helse jobber sammen fra første nødanrop. I dag brukes modellen av Helsedirektoratet, Politidirektoratet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Hva er egentlig CBRNE?
CBRNE er en samlebetegnelse på hendelser som handler om kjemiske, biologiske, radiologiske, nukleære trusler og eksplosiver – alt fra gassulykker til terror med radioaktivt materiale. Det er krevende å håndtere slike situasjoner, og samfunnet trenger solide planer og raskt samarbeid når de skjer.
Årets konferanse på Lillestrøm samlet over 200 fagfolk, og temaet var høyaktuelt: «Hvis krigen kommer – hva betyr dette for CBRNE-miljøene?». DSB og Forsvarets ABC-skole sto som arrangører.
Lærdom fra en alvorlig hendelse
Bakteppet for mye av dette arbeidet var en hendelse i 2016, da ansatte ved en postterminal på Borgeskogen ble eksponert for ukjent pulver. Frykten for biologisk smitte avslørte store hull i beredskapen.
I etterkant gikk seks kommuner i Vestfold sammen for å styrke beredskapen. Det ble kjøpt inn spesialutstyr, blant annet en CBRNE-lastbil og avansert verne- og måleutstyr. Det viktigste var likevel en ny felles måte å jobbe på – en måte som nå har blitt en del av den nasjonale beredskapen.
Stor anerkjennelse
– Dette er en sterk anerkjennelse av innsatsen til Tom, Einar, Torbjørn og alle som har vært med på laget. Deres arbeid har satt en ny standard nasjonalt, sier Jan Helge Kaiser, brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen.
Han understreker også at dagens urolige verdensbilde, ikke minst krigen i Ukraina, viser hvor viktig det er å ha en robust beredskap på plass.
Et langt engasjement nærmer seg slutten
Tom Løfqvist går av med pensjon 1. august 2025, etter å ha vært en av drivkreftene bak økt beredskap og bedre samarbeid mellom nødetatene i Norge.
Gjennom hele karrieren har han jobbet for at politi, brann og helse skal kunne møte farlige situasjoner med felles forståelse og rask innsats. Med sitt sterke samfunnsengasjement og sin evne til å bygge samarbeid på tvers av nødetatene legger han bak seg en viktig arv – og minner om at det beste kanskje fortsatt ligger foran, i nye muligheter.