Gammel streikegeneral:

Faksimile fra VGs oppslag 27. juni 1984

Heier på de streikende

For 40 år siden sto Gro Scheflo Bjørnen i spissen for 350 streikende flyvertinner i Braathens SAFE. Kravet deres var å få 90 prosent av SAS-ansattes lønn.

Publisert Sist oppdatert

Nå heier hun på de streikende kabinansatte i SAS, og tenker det er patetisk at de 40 år etter den forrige streiken kjemper for det samme som de gjorde da.

Gro Scheflo Bjørnen synes det ser ut som om selskapet ser på kabinpersonalet på samme måte som for 40 år siden.
– De kalte oss "småpikene". De fikk nok sjokk da vi gikk til streik. Men vi hadde i alle fall spisepauser, sier Bjørnen.

Utnytter folk 

Ifølge Bjørnen ser det ut som om flyselskapene utnytter folk.
– Det er vel meningen at en skal kunne leve av lønnen. Det er ikke bare sykepleiere som ikke har råd til bolig i Oslo, sier hun. 

Sluttet i grevens tid 

Bjørnen begynte i Braathens SAFE i 1979. Da var det andre tider. Hun forteller at hvis de fløy til Gran Canaria, ble de liggende der en uke – for det gikk bare ett fly i uken, og flygningen var for lang til at de kunne fly tur/retur samme dag. Og hver gang vi kom til basen, byttet vi fly og kunne ha pauser fra en til fem timer før vi skulle fly igjen.
– Jeg gikk av med pensjon for tolv år siden, det var i grevens tid. Jeg har fortsatt kontakt med mange tidligere kolleger, og jeg har inntrykk av at de jobber seg i hjel, sier Bjørnen.

Satt seg i respekt

– Vi fikk ikke gjennomslag for kravene våre i 1984, men vi greide å sette oss i respekt, og vi ble tatt mer på alvor i forhandlingene året etter.

Nå heier den tidligere streikegeneralen på de streikende kabinansatte.
– Det er egentlig rart at de ikke har gått til streik før, sier hun.

Powered by Labrador CMS