Martinus Røkkum:
I front når det stormer
SAS Norge kabinforening i Parat har banet vei for mange av rettighetene dagens kabinansatte har. Men de har også stått stødig når det har stormet som verst. Leder Martinus Røkkum har tro på det ekte, gjenkjennbare og nære.
De som blir rammet, skal skjønne hvorfor vi streiker.
Martinus Røkkum
Da den første streiken på førti år blant kabinansatte i SAS i sommer var et faktum, trådte Martinus Røkkum frem. Lederen for SAS Norge kabinforening i Parat talte de kabinansattes sak. Han var foreningens frontfigur. Det var han som snakket om kabinansattes lønn og arbeidsvilkår, som svarte på utallige henvendelser fra utålmodig journalister som ville ha nyheter, som stod i medietrykket døgnet rundt og som forklarte hvorfor det nå var tvingende nødvendig å streike – midt i høysesongen for flyreiser.
Martinus Røkkum ville gjort det samme igjen.
Avgjørende med et tydelig budskap
– Jeg synes det er veldig fint at en lokal forening får lov til å fronte sin egen streik. Vi har fått tilbakemelding på at det var mer ekte og mer gjenkjennbart når det var vi som var talerøret. Det blir mer troverdig når en ansatt selv, en kollega, forteller, sier Røkkum.
Han understreker hvor avgjørende det er å nå frem med et tydelig budskap.
– De som blir rammet, skal skjønne hvorfor vi streiker. Vi streiker ikke for moro skyld, det sitter langt, lang inne. Men denne gangen måtte vi, for SAS ville ikke tilby oss noe særlig lønn, sier Røkkum.
Må kunne leve ved siden av jobben
Parat 24 møter Røkkum i ankomsthallen på Gardermoen – et sted de fleste av oss har et flyktig forhold til. Her haster vi gjennom med taxfree-varer under armen og vil bare fortest mulig hjem til egen seng.
Men Martinus Røkkum, han er nærmest hjemme, dette er hans base. Han hilser på noen i forbifarten, stopper opp og prater med noen kjente. Det er viktig å være nær folkene man kjemper sammen med, mener lederen i SAS Norge kabinforening.
En arbeidsplass uten fagforening er for oss kabinansatte nesten utenkelig.
Martinus Røkkum
SAS Norge kabinforening i Parat har på mange måter vært en pionérforening som banet vei for flere av rettighetene som gjelder for dagens kabinansatte.
– Det har vært en ganske lang vei for å komme dit vi er i dag. Vi er hele tiden styrt av våre medlemmer og hva de er opptatt av. SAS har i mange år stått i en vanskelig økonomisk situasjon. Derfor har det vært viktig for oss med tiltak eller goder som veier opp for dårlige lønnsoppgjør. Her har muligheten til å påvirke balansen mellom jobb og fritid vært sentral. Vi har jobbet for rettigheter som skal gjøre det mulig å kombinere jobben med et normalt familieliv og sosiale relasjoner, sier Røkkum.
Han ramser opp rettigheter som SAS Norge kabinforening var først ute med å få på plass.
– Vi var først ute med å sikre medlemmene våre redusert arbeidstid ved deltid slik at de ikke skal jobbe like mye som fulltid på færre dager, rotasjoner på sommerferien, faste grupper når andre hadde variabel, og tre dager helgefri i stedet for bare to.
Røkkum forteller at det fortsatt kun er SAS Norge kabinforening som har sikret medlemmene sine reduksjon i timer for deltid, tre dager helgefri og styringsrett på fem av fridagene som legges ut. Andre forbund har dette som prøveavtaler SAS kan si opp.
Å være del av noe større
Røkkum er opptatt av at Parat og YS er politisk nøytral grunn.
Det er viktig for oss at vi er tilsluttet en organisasjon som er politisk uavhengig.
Martinus Røkkum
– Det er viktig for oss at vi er tilsluttet en organisasjon som er politisk uavhengig. Parat bruker ikke vår kontingent til å fremme politiske partier. Det er og et stort pluss at den lokale klubben er talerør, også når vi forhandler. Vi styrer vår egen hverdag, vi får lov å bestemme og vi får lov å prøve ut nye ting og metoder. Også drukner vi ikke i mengden, det er fint med Parat, sier han.
Kabinansatte jobber i et internasjonalt miljø i et luftrom der landegrensene fort kan viskes ut.
– Vi konkurrerer mot europeiske bedrifter. Da kan ikke vi bare sitte her på berget og slåss for egne ting. Vi må være der det skjer, vi må vite hva som foregår, sier Røkkum.
Han mener det er en stor fordel å være en del av et større fellesskap med medlemmer fra andre selskaper.
– Kabinansatte i Norwegian, Widerøe og Sunclass er organisert i Parat. Vi har god dialog med dem. Det er tett kontakt, gjennomsiktighet og åpenhet. Vi har tilgang til deres lønnstabeller, og vi bruker avtalene på tvers. Informasjonsdelingen gjør at vi alle får bedre arbeidsplasser, det er vinn-vinn, sier han.
Rettigheter, lojalitet og sikkerhet
En verden uten fagforeninger er nærmest utenkelig for kabinansatte, mener Røkkum.
– Da hadde vi stått der med minimumslønn og uten påvirkning på egen jobb eller hverdag. Noen i europeisk organisasjon ville bestemt hvordan din arbeidshverdag hadde sett ut, og det ville vært basert på noen felles minimumskrav. Ingen hadde brydd seg om lønn, ingen hadde kjempet for dine rettigheter, og du hadde kun fått betalt for den tiden du er i flyet, sier han.
Røkkum mener anstendige lønn- og arbeidsvilkår også handler om sikkerhet.
– Føler du deg dårlig behandlet, bryr du deg kanskje ikke så mye om jobben. Gode arbeidsvilkår skaper lojalitet, du føler ansvar, du gjør jobben din ordentlig. Du identifiserer deg med arbeidsplassen din, og du slurver ikke.
Må tette lønnsgapet
Selv om streiken i sommer ble avblåst da kabinansatte og SAS-ledelsen ble enige, er Røkkum tydelig på at det fortsatt er kamper igjen å kjempe.
– Det gjenstår å tette lønnsgapet som er opp til konkurrerende selskaper. Arbeidsvilkårene for oss kabinansatte er stort sett like, men vi SAS-ansatte ligger inntil 20 prosent under i lønn enn hva kabinansatte i andre selskaper gjør. Det gapet må vi fått tettet, sier han.