Mer til politiet:

- Ingen betydelig styrking

Norges Politilederlag i Parat og Parat politiet er fornøyd med at regjeringen vil styrke politiet, men mener økningen er langt mindre enn det regjeringen gir inntrykk av i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Publisert
Lesetid: 1 min

Regjeringen foreslår å styrke grunnfinansieringen av politiet med 2,4 milliarder kroner i 2025. I dette ligger blant annet å opprettholde bemanningen i politiet og å øke innsatsen mot økonomisk kriminalitet. I tillegg foreslår regjeringen å bruke 405 millioner kroner til målrettede tiltak til forebygging av barne- og ungdomskriminalitet.

Kan skape urealistiske forventninger

Kjetil Ravlo, leder i Norges Politilederlag i Parat, er glad for at regjeringen vil satse på politiet, men han er kritisk til tallene som legges på bordet.

- I september slo regjeringen på stortromma i en budsjettlekkasje, og lovet en styrking av politiet med 2,4 milliarder kroner i 2025. I realiteten dekker mesteparten av dette økte kostnader og videreføring av 1,7 milliarder fra revidert nasjonalbudsjett for 2024. Satsingen på bekjempelse av organisert kriminalitet ble løftet fram allerede i mai 2024 som en viktig prioritering. Regjeringen fortjener ros for å videreføre denne satsingen i 2025, men vår bekymring er at framstillingen av budsjettet som en betydelig styrking kan skape urealistiske forventninger hos innbyggerne, sier Ravlo.

Styrkingen virker svak

Også Einar Tolo-Kaldhol, hovedtillitsvalgt i Parat politiet, mener den reelle styrkingen for 2025 virker svak.

- Men vi er glade for at regjeringen ønsker å styrke politiet, heller enn å kutte i aktiviteten. Det er også positivt at betydelige midler foreslås for at flere aktører kan styrke innsatsen mot barne- og ungdomskriminalitet, sier han.

Bekymret for Polithøgskolen

Tolo-Kaldhol peker på at kompetanse tilpasset et stadig mer krevende utfordringsbilde er viktig.

- Vi reagerer derfor på at Politihøgskolen i realiteten får mindre handlingsrom når utgiftsvekst og nye oppdrag tas med i betraktning. Vi frykter dette vil ramme etter- og videreutdanningstilbudet, noe som ikke er framtidsrettet. Vi håper Stortinget vil ta tak i dette under sin behandling, sier Tolo-Kaldhol.

Savner langtidsplanen

Ravlo i Norges Politilederlag sier han forstår at regjeringen har mange krevende prioriteringer.

- Samtidig er det viktig å være ærlig om hvilke forventninger som skapes til politiets tjenester. Regjeringen sier i budsjettforslaget at de vil legge til rette for mer langsiktig styring av politiet, og vil komme tilbake til hva dette innebærer. Vi hadde imidlertid forventet en tydeligere oppfølging av Stortingets vedtak i juni om at politiet skal få en langtidsplan. Forutsigbarhet om ressursbruk er kanskje den viktigste avklaringen politiet trenger nå, avslutter Kjetil Ravlo.

Powered by Labrador CMS