Rune Berge, nestleder i Parat, etter høring i Stortinget om seksuell trakassering

– Ingen  skal måtte tåle seksuell trakassering på arbeidsplassen

Parats nestleder Rune Berge deltok tirsdag på høringen i Stortinget om seksuell trakassering i arbeidslivet. Etter høringen understreket han at det er avgjørende med økt bevissthet, holdningsendringer og at arbeidsgivere tar sitt ansvar på alvor.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Parats nestleder Rune Berge var tydelig i sitt budskap under høringen: Seksuell trakassering er et alvorlig problem i arbeidslivet, og det krever handling fra både arbeidsgivere, arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter.

– Vi som parter i arbeidslivet har et spesielt ansvar for å sikre et trygt arbeidsmiljø og forhindre seksuell trakassering. Arbeidsgivere må ta sitt ansvar på alvor og aktivt jobbe for å forebygge, håndtere og sanksjonere trakassering, sier Rune Berge, nestleder i Parat.

Berge understreker at en viktig del av løsningen er å skape større bevissthet rundt temaet, kombinert med holdningsendringer allerede fra skolealder.

– Det starter tidlig, både i skolen og når man kommer ut i arbeidslivet. Det handler om å sette tydelige grenser og si nei når noen går for langt, sier han.

Arbeidsgiveres ansvar – og mangler i dag

Parat mener arbeidsgivere har et særlig ansvar for å beskytte sine ansatte mot trakassering og sikre at det finnes gode systemer for oppfølging.

– Arbeidsgivere må sørge for at ansatte ikke blir utsatt for seksuell trakassering, og samtidig sikre at de som trakasserer blir holdt ansvarlige. Dette krever et kontinuerlig og systematisk arbeid med holdninger og kultur i virksomhetene, sier Berge.

Parat organiserer mange arbeidstakere i serviceyrker som luftfart, sikkerhet, hotell og restaurant – bransjer hvor ansatte ofte opplever seksuell trakassering.

– Dette er en sak som kan berøre mange av våre medlemmer direkte, og derfor er det viktig for oss å sette den på dagsorden, sier Berge.

Hva kan Parats medlemmer forvente?

Berge forteller at Parat jobber aktivt for å støtte medlemmer som opplever seksuell trakassering og tilbyr juridisk bistand, støtte fra tillitsvalgte og et sterkt regionapparat.

– Medlemmene våre skal vite at vi er her for dem. De kan få hjelp fra tillitsvalgte, verneombud, regionskontorer eller advokater hos oss. Ingen skal føle seg alene i slike situasjoner, sier Berge.

Til de som har opplevd trakassering, men er usikre på om de skal si fra, har han en klar oppfordring:

– Bruk Parat. Du skal aldri være redd for å si fra. Vi er her for å hjelpe deg, avslutter han.

Powered by Labrador CMS