Internasjonal rapport kritiserer Europa og USA
Oxfam rapporten er lagt frem samme dag som Verdens økonomiske forum åpner i Davos, og samme dag som Trump blir innsatt som president. Rapporten problematiserer ulikheter i verden, der Norge som en del av Europa og det globale nord kanskje bør ta et større ansvar.
Oxfam International er en internasjonal ikke-statlig paraplyorganisasjon som arbeider for å motvirke fattigdom, lidelse og nød verden over. Rapporten viser at mange av de viktigste beslutningene som tas i verden fortsatt er dominert av det globale nord.
Fattige land er underrepresentert
Europeiske og andre globale nord-nasjoner har 47 prosent av de totale plassene i FNs sikkerhetsråd, til tross for at de bare representerer 17 prosent av verdens befolkning.
– På samme måte er stillingene som leder for politiske saker i UNICEF og Verdens matvareprogram i praksis reservert for USA, mens lederen for fredsbevaring er reservert for franskmennene, og humanitære saker for britene.
Få stemmer til Asia og landene i sør
Det er anslått at for hver stemme en gjennomsnittlig innbygger i det globale nord har i Verdensbankgruppen (WBG) og IMF, har gjennomsnittsinnbyggeren i det globale sør bare en åttendedels stemme. Den gjennomsnittlige sørasiaten har bare en tjuendedel. I IMF er en britisk persons stemme verdt 41 ganger mer enn en bangladeshisk stemme. En gjennomsnittlig saudiarabisk og belgisk statsborger har henholdsvis omtrent 100 og 180 ganger mer stemmerett i Den internasjonale banken for gjenoppbygging og utvikling (en del av WBG) sammenlignet med en gjennomsnittlig etiopier.
Høy utdanning er forbeholdt landene i Nord
Innen utdanning er forskjellene store. Mens barn i OECD-landene kan forvente å få 16,5 års utdanning i gjennomsnitt, faller dette til bare 10,1 år for de minst utviklede landene.
Institusjoner i det globale nord spiller også en viktig rolle i å sette utdanningsstandarder og i å utforme utdanningspolitikk i det globale sør. OECD har en avgjørende rolle i å bestemme hva som teller i utdanning, spesielt gjennom den innflytelsesrike PISA-testen. Den blir kritisert for å fremme et standardisert, vestlig-sentrert rammeverk for vurdering av utdanning, som ser bort fra utdanningsmål, språk og kulturell kunnskap i ikke-vestlige land. Det globale nord er med på å forme lokale utdanningssystemer på måter som kanskje ikke er i nasjonal interesse.
Kvinner og fattige land er i liten grad representert
Mange andre globale styringsinstitusjoner er også dominert av det globale nord. I det internasjonale helsearbeidet er 75 prosent av styrende organer dominert av statsborgere fra høyinntektsland. 51 prosent fra USA og Storbritannia alene, mens bare 2,5 prosent fra lavinntektsland (bare 1 prosent av slike styreverv innehas av kvinner fra lavinntektsland).
Hele rapporten kan du lese HER.