Arbeidslivskriminalitet

Møte i treparts bransjeprogram for uteliv.

Jobber for anstendige arbeidsforhold i utelivsbransjen

Noen bransjer er mer utsatt for useriøse aktører, dårlige arbeidsvilkår og ulovlige ansettelser enn andre. Utelivsbransjen er en av dem. Det vil treparts bransjeprogram gjøre noe med. Mandag var Parat møtevertskap for programgruppa.

Publisert
Lesetid: 1 min

Treparts bransjeprogram

Treparts bransjeprogram er et samarbeid mellom arbeidstakersiden, arbeidsgiversiden og myndighetene for å bidra til gode og seriøse arbeidsforhold.

Bransjeprogrammet for uteliv startet i 2013.

Formålet er at myndighetene og partene sammen skal bidra til å utvikle og gjennomføre tiltak.

Treparts bransjeprogram er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet for å bidra til anstendige og seriøse arbeidsforhold i utsatte bransjer. Det er opprettet treparts bransjeprogrammer for et seriøst arbeidsliv innen renhold, uteliv, transport og bilbransjen, og Parat deltar i de to førstnevnte.

Digitale arbeidsavtaler som mulig tiltak

Mange ansatte i utelivsbransjen utnyttes, og rettighetene deres ofres av useriøse og kriminelle aktører. På mandagens møte ble digitale arbeidsavtaler diskutert som et mulig tiltak for å sikre alle ansatte gode og tilgjengelige arbeidsavtaler.

Kjell Morten Aune fra Parat. Foto: Helene Husebø/Parat.

– Digitale arbeidsavtaler, med kontinuerlig oppdatering av endringer, kan bidra til å løse utfordringer både for arbeidstakere som ikke alltid får tilgang til egen arbeidsavtale, det kan sikre arbeidstaker ved for eksempel konkurs, og det kan lette oppgavene til ulike tilsynsmyndigheter, sier Kjell Morten Aune i Parat.

EUs digitale lommebok

Også EUs pågående arbeid med digital lommebok var tema. Den digitale kommeboken kommer i løpet av få år til EU og EØS-land, og den vil bety både en betalingsløsning og en elektronisk ordning med sertifikater og andre godkjennelser.

– Dette har Oslo kommune ved Næringsetaten i Oslo kommune har fulgt opp med et eget prosjekt om kalt "enkel servering". Det skal bidra til at de 5 500 søknadene om lov til å servere mat og alkohol som hvert år sendes til Oslo kommune, kan behandles raskere. Det kan også bety mer ressurser til å følge opp useriøse aktører og alle som ikke burde få lov til servere mat og alkohol, sier Aune.

Trenger godt faktagrunnlag for å målrette tiltak

Bransjeprogrammet jakter også på mer kunnskap om hvilke forhold som faktisk rår i utelivsbransjen.
– Vi må ha mest mulig fakta for å lage så målrettede tiltak som vi klarer. Derfor trenger vi oppdatert kunnskapsgrunnlag. Målet er at vi i slutten av 2026 kan ha en ny rapport om tilstanden i utelivsbransjen ferdig, sier Aune.

Også møte med politikerne i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sto på programmet.
– Bransjeprogrammet møter politisk ledelse i Arbeids- og inkluderingsdepartementet minst en gang i året. Vi har begynt å planlegge neste treff, som skjer i februar 2025, sier Aune.

Powered by Labrador CMS