Vekterhverdagen 2024

Det er store forskjeller på vekterstillingene, sier rådgiver i Parat, Christian Svensen.

Jobber for bedre lønn og vern

Det er over 1500 vektere organisert i Parat. Rådgiver i Parat, og vekter i Avarn Security, Christian Svensen, sier til Parat24 at vaktbransjen har flere store utfordringer.

Publisert
Lesetid: 1 min

Svensen sier vekterbransjen fortsatt er bestående av en del useriøse selskaper, som hevder at de betaler tariff, men som ikke gjør det.

- Disse selskapene lurer også sine egne kunder. I de store organiserte selskapene er det et profittpress som gjør at vektere noen ganger blir utsatt for hendelser som ikke er ønskelig, sier han - og framholder at man ved å være organisert, har flere dyktige tillitsvalgte, rådgivere og advokater i ryggen - som kjemper medlemmenes sak. 

- Parat er også en part i lønnsforhandlingene, og medlemmer blir hørt på inn til disse forhandlingene, sier Svensen - og legger til: 

- Men det viktigste av alt; i arbeidslivet er ikke forholdet vektet korrekt, men ved å være i en fagforening så utjevnes dette.

I førstelinja

Vektere er i førstelinja på kjøpesentre, togstasjoner og under billettkontroller, for å nevne noe, men de har ingen annen form for beskyttelse enn vernevest og håndjern, forteller Svensen - og understreker:

Lønn, natt- og helgetillegg må opp, sier Christian Svensen.

- Vektere må også få et lovpålagt vern, hvor vektere blir ivaretatt på en riktig måte. Nå er det opp til hvert enkelt selskap, og det er ingen kontroll rundt dette. Vektere må få et eget vern i straffeloven, hvor det å angripe eller trakassere en vekter straffes hardere enn nå. 

En ressurs

Svensen understreker at vektere er store ressurser, som med mer utdanning kan ta over enklere samfunnsoppgaver for å lette politiarbeidet.

- Ikke ta over, men lette arbeidet, understreker Svensen- som også er opptatt av at lønna, samt natt- og helgetillegget, må opp.

Videre må myndighetene skjønne at det er store forskjeller på vekterstillingene; det er forskjell på å sitte i en resepsjon, og det å utføre publikumsbaserte vektertjenester på en togstasjon. Begge oppgavene er like viktige, men utdanningen tilsier ikke at de er det. Og det er et svakhetstegn for de oppgavene en vekter er satt til. 

Powered by Labrador CMS