Yrkes-VM er i gang:

Servitør Olav Christen Mamen er klar for å konkurrere i Lyon. Det 47. Yrkes-VM arrangeres 10.–15. september 2024.

Kaster glans over servitøryrket

Yrkes-VM i Lyon samler ca. 1.400 deltakere fra over 70 land og regioner, og Norge stiller med 16 utøvere - fordelt på 14 fag. - Det er veldig fint at servitøryrket er med, det er et yrke som generelt får for lite oppmerksomhet, sier hovedtillitsvalgt Drago Milovanovic ved Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo sentrum.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Mange servitører er organisert i Parat, og til å konkurrere i servitørfaget under Yrkes-VM finner vi Olav Christen Mamen (19) fra Oslo. 

Til daglig finner du Mamen som servitør i Oslo Militære Samfund, et selskapslokale like ved Akershus Festning. Men akkurat nå er han på plass i de storstilte lokalene i den franske byen. 

- Jeg ønsker ham lykke til og synes det er bra at yrkes-VM gir oppmerksomhet til dette fagområdet, som har så lange, fine tradisjoner. Kanskje kan det inspirere andre unge til å ta fagbrev som servitør. Trenden på fagbrev-fronten er dessverre veldig nedadgående, sier Milovanovic til Parat24. 

Høytidelig

For den unge, konkurrerende servitøren ble yrkesvalget tatt under Vg2 på Restaurant- og matfagslinja til Norsk restaurantskole. Mange som går på denne linja ser mot kokkefaget, men for Olav Christen Mamen var det servitøroppgavene som falt mest i smak, framgår det av pressemateriellet.

Til Parat24 fremholder Mamen selve arbeidsoppgavene, og det å kunne gi god service til gjestene, som videre utslagsgivende for yrkesvalget.

- Utfordringen er at mye skal gjøres på kort tid, så det gjelder å holde oversikt og holde tunga rett i munnen, sier han videre.

I konkurransen er det den klassiske og litt høytidelige delen av servitørfaget, med elegant servering, man er opptatt av.

Det er duket for fin servering under yrkes-VM som snart drar i gang i Lyon.

Fremmer yrkesfag

Unge fagarbeidere, lærlinger og andre fagutdannede kan delta på konkurransene under yrkes-VM. 

Fra norsk hold skal det også kjempes om titler i fagene frisør, bilfag, gullsmed, helsefag, kokk og billakkerer - for å nevne noe. Konkurransen arrangeres hvert 2. år, og er en arena som søker å fremme yrkesfag og kompetanse. 

Selve konkurransene - som arrangeres over fire dager - drar i gang 11. september.

Powered by Labrador CMS