Fagorganisering

Tannhelsesekretær Ellinor Brattset nektet å gi seg før tariffavtale var på plass. Det er hun sjeleglad for i dag.

Kjempet frem tariffavtale for Colosseum-klinikkene

Tannhelsesekretær Ellinor Brattset fra Trondheim var en av de ni jentene som bestemte seg for å ikke gi seg. – Vi kjempet for tariffavtale og ordnede forhold. Det kostet, men streiken førte frem, sier hun til Tannhelsesekretæren.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Det var iskalde måneder i 2012 da Brattset og hennes kolleger fikk nok. Med oransje t-skjorter, knallgule vester og store plakater tok de ni opp kampen for tariffavtale, og streiken skulle strekke seg over elleve minnerike uker. På vondt og godt.

– Vi kjente på at nok var nok, det var ingen vei utenom streik, sier dama som samme år ble hedret med prisen Årets tillitsvalgte av Parat.

Før og etter streiken – det er som natt og dag, det

Ellinor Brattset

– Anerkjennelsen betydde utrolig mye for meg. Streiken var fortsatt pågående da det ble avholdt landsmøte i Trondheim. Jeg satt uvitende om prishederen i salen, og våknet først av et mildt spark i leggen. Sidemannen syntes beskrivelsene i talen hørtes ut som meg, og forfjamset forsto jeg at jeg ble utropt til Årets tillitsvalgte, sier hun, og forteller at både gode og litt mindre hyggelige minner virvles opp når hun blir  minnet om streiken. Hun legger ikke skjul på at det var steile fronter.

– At landsmøtet var i Trondheim det året, var en gave. Plutselig var vi 350 stykker som gikk taktfast forbi Solsiden med våre kamprop, erindrer tannhelsesekretæren, som sier at støtten de fikk fra Parat var utslagsgivende for at de klarte å stå så lenge i streik.

– Varmedresser, gode råd, bunnsolid forståelse av situasjonen, oppmuntring, heiarop og varme kaffekopper. For oss var all støtten med på holde den gode streikeviljen oppe, forteller hun.

Rettigheter under press

Siden 2012 har konsernet vokst betraktelig; i dag er Colosseum Tannlege landets ledende leverandør av tannhelsetjenester, med rundt 70 klinikker.

– Før og etter streiken – det er som natt og dag, det, sier Brattset. Hun forteller at de vant fram med flere krav. Ikke minst ble det bedre lønns- og arbeidsforhold gjennom tariffavtalen. De fikk også større anerkjennelse av yrkets betydning for tannhelsefeltet.

– Vi kan godt klappe oss litt på skuldra i dag. Jeg er stolt av at vi tok kampen, understreker Brattset.

Fagforeningsarbeid, tillitsvalgte og tariff er vår sikkerhet

Ellinor Brattset

Hun er smått forundret over lav organisasjonsgrad i privat sektor i dag. Hun tror det kan skyldes en manglende forståelse, for plutselig trenger du noen som jobber for deg, som hjelper deg å forhandle og som passer på at rettighetene som er jobbet fram, blir overholdt.

– Rettighetene vi har nå, kom ikke gratis. Fagforeningsarbeid, tillitsvalgte og tariff er vår sikkerhet, sier Brattset. 

Hun trekker fram sykelønnsordningen som et eksempel på et arbeidslivsgode som nå er under press. 

Se på fagforeningskontingenten som sparing

En annen forklaring på at mange tannhelsesekretærer i privat sektor ikke organiserer seg, kan handle om kostnaden fagforeningskontingenten utgjør, mener Brattset.

– Vi er ikke noe høytlønnet yrke, og da kutter man de regningene man kan. Mange holder nok også litt ekstra godt på lommeboka i disse dyrtider. Men det kan bli dyrere å ikke være organisert, sier hun. 

Brattset minner om at du kan få tilbakebetalt en del av fagforeningskontingenten som skattefordel.

– Det er litt underkommunisert. For du får faktisk en fin skjerv tilbake igjen. Se på det som sparing, sier hun avslutningsvis til Tannhelsesekretæren.

Powered by Labrador CMS