Kompetanseutvikling for deg som arbeidstaker
Kompetansereformutvalget har levert sin rapport, NOU 2025:1, om livslang læring i arbeidslivet. Rapporten vektlegger arbeidsplassen som en sentral læringsarena og understreker betydningen av et læringsmiljø som fremmer kunnskapsdeling og samarbeid mellom kolleger.
Det interessante er at rapporten anerkjenner uformell læring (realkompetanse), som er læring som skjer i det daglige arbeidet, og ikke bare formell utdanning, formelle utdanningsløp og formelle videreutdanninger. Utfordringen ligger i å dokumentere realkompetansen den enkelte har opparbeidet seg.
– Mye kompetanseutvikling skjer i det daglige arbeidet. Ettersom kompetanse blir utviklet på flere arenaer, er det viktig å ha et system for dokumentasjon og verdsetting av realkompetanse, sier leder i utvalget, Dag Terje Andersen.
Etterlyser et helhetlig system for realkompetanse
Rapporten fremhever samtidig betydningen av trepartssamarbeid mellom myndighetene, arbeidstakere og arbeidsgivere.
– Arbeidslivet trenger fleksible løsninger som fungerer for alle – på hver enkelt arbeidsplass og i alle sektorer. Dette krever både politisk handling og at alle aktører tar ansvar, sier medlem av kompetansereformutvalget og nestleder i YS, Lizzie Ruud Thorkildsen.
Hun sier YS ønsker et helhetlig system for realkompetanse, der det et nasjonalt system som verdsetter og dokumenterer realkompetanse.
– Dette vil sikre rettferdig vurdering uavhengig av geografisk tilhørighet og gi både arbeidstakere og arbeidsgivere den forutsigbarheten de trenger for å lykkes i et omstillingsdyktig arbeidsliv, ifølge Thorkildsen.