Fra venstre: Forhandlingsleder Bjørn Are Sæther, forhandler Stein-Inge Abelvik, og representantene fra Tannhelsesekretærenes Forbund – Berit Meyer, Laila Aas og Anne Gro Årmo. Sammen representerer de Parat i lønnsforhandlingene med KS.

Krever lønnsløft etter magre år

Parat og YS Kommune går inn i årets lønnsoppgjør med KS med krav om reallønnsvekst og løft for lavtlønte og kvinnedominerte yrker. Samtidig advarer arbeidsgiversiden mot tøffe økonomiske realiteter.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Kortversjon av saken

  • Årets lønnsoppgjør for over en halv million kommuneansatte har startet, med Parat og YS Kommune som krever økt kjøpekraft etter flere år med svak lønnsutvikling. Forhandlingsleder Trond Ellefsen understreker behovet for reelle lønnstillegg, spesielt for lavtlønte og kvinnedominerte yrker.
  • Parat ønsker at utdanning og kompetanse skal gi bedre uttelling i årets oppgjør. Forhandler Bjørn Are Sæther påpeker at det er på høy tid med et løft for grupper som har blitt hengende etter, fra fagarbeidere til høyskoleutdannede.
  • Arbeidsgiversiden, representert ved KS, advarer om at kommuneøkonomien er under sterkt press, og at forhandlingene må ta hensyn til den økonomiske virkeligheten. Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder for KS, understreker viktigheten av å holde seg innenfor frontfagsrammen.
  • Både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er bekymret for rekrutteringsutfordringer i kommunesektoren, spesielt innen helse og omsorg. Lønnsnivået er avgjørende for å tiltrekke og beholde dyktige ansatte, og fleksible arbeidstidsordninger kan være en del av løsningen.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Krever økt kjøpekraft og bedre likelønn

Trond Ellefsen, forhandlingsleder for YS Kommune.

Torsdag startet årets lønnsoppgjør for over en halv million kommuneansatte. For YS Kommune og Parat er målet klart: Etter flere år med svak lønnsutvikling, må oppgjøret i år gi økt kjøpekraft.

– Vi fikk en god lønnsvekst i fjor, men ett oppgjør er ikke nok etter flere år med reallønnsnedgang. Matvareprisene stiger, renta er fortsatt høy, og mange medlemmer har hatt det trangt i lang tid, sier Trond Ellefsen, forhandlingsleder i YS Kommune.

Parat ønsker at årets oppgjør skal gi reelle lønnstillegg, spesielt for lavtlønte og kvinnedominerte yrker. Samtidig krever forbundet at utdanning og kompetanse må gi bedre uttelling.

Bjørn Are Sæther, forhandlingsleder for Parat i kommuneoppgjøret.

– Vi kjemper for hele bredden av våre medlemmer i kommunal sektor, fra fagarbeidere til høyskoleutdannede. Men det er på høy tid med et løft for grupper som har blitt hengende etter, sier Bjørn Are Sæther, forhandler i Parat.

Lav lønn og kvinnedominerte yrker i fokus

Tannhelsesekretærenes Forbund er blant dem som deltar i forhandlingene som del av Parat. Forbundsleder Anne Gro Årmo peker på at yrkesgruppen hun representerer typisk faller inn under både lavtlønns- og likelønnsproblematikk.

Leder i Tannhelsesekretærenes Forbund, Anne-Gro Årmo. Foto: Trygve Bergsland.

– Vi er en klassisk kvinnearbeidsplass med lav lønn. Nå må det komme penger til de lavest lønnede. Samtidig må vi ikke glemme andre grupper – vi jobber for alle våre medlemmer, understreker hun.

– Nå er det faktisk rom for lønnsløft

Parat mener årets økonomiske situasjon gjør det mulig å gi økt kjøpekraft: Prisveksten er ventet å ligge på 2,6–3,3 prosent, mens frontfaget har anslått en årslønnsvekst på 4,4 prosent.

– Etter flere år uten reallønnsvekst, og med fallende prisvekst, er det på tide at ansatte i kommunal sektor får et lønnsløft som merkes, sier Sæther.

KS: – Økonomien i kommunene er under sterkt press

På arbeidsgiversiden møter kravene motbør. Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder for KS, peker på at kommuneøkonomien er hardt presset, og at mange kommuner sliter med å få budsjettet til å gå opp – til tross for ekstra bevilgninger fra staten.

– Årets forhandlinger må ta inn over seg den økonomiske virkeligheten vi står i. Vi må holde oss innenfor frontfagsrammen, sier Gangsø.

Samtidig understreker KS at også arbeidsgiversiden er opptatt av rekruttering og det å beholde nødvendig kompetanse – men det må skje innenfor ansvarlige økonomiske rammer.

– Gode løsninger må fungere både for ansatte og for kommunene som arbeidsgivere. Det er det vi må finne ut av sammen, sier han.

Felles bekymring: Færre søker seg til kommunene

Både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden peker på rekrutteringsutfordringer i kommunesektoren – særlig innen helse og omsorg.

– Lønnsnivået er helt avgjørende for å kunne tiltrekke og beholde dyktige folk. I dag tjener mange ansatte i kommunene mindre enn kollegaer med samme utdanning i industrien, sier Trond Ellefsen.

KS mener fleksible arbeidstidsordninger kan være en del av løsningen, og varsler at de vil ta opp dette i hovedoppgjøret neste år.

Frist til 30. april – og parallelle forhandlinger i Oslo

Årets mellomoppgjør gjelder kun lønn, noe som øker sjansen for at partene kan komme til enighet uten mekling. Fristen er satt til midnatt 30. april.

– Vår ambisjon er å komme i mål ved forhandlingsbordet, uten å gå til mekling, sier Sæther.

Samtidig pågår det egne lønnsforhandlinger i Oslo kommune, som ikke er del av KS-området. Oslo har sitt eget tariffområde, med hovedtariffavtalen «Dokument 25» og egne forhandlinger mellom kommunen og fagforeningene. Her er fristen den samme – 30. april kl. 24.00.

Fakta: Årets kommuneoppgjør

Hva forhandles det om? Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn – ikke andre deler av tariffavtalen.

Hvem forhandler? På arbeidstakersiden: LO Kommune, YS Kommune, Unio og Akademikerne. På arbeidsgiversiden: KS (for alle kommuner og fylkeskommuner – unntatt Oslo).

Hva krever YS Kommune og Parat?

  • Reallønnsvekst (lønn som stiger mer enn prisene)

  • Bedre uttelling for utdanning og kompetanse

  • Satsing på lavtlønte og kvinnedominerte yrker

Hva sier KS?

  • Kommuneøkonomien er presset

  • Oppgjøret må holde seg innenfor frontfagsrammen (4,4 %)

  • Vil prioritere sentrale tillegg – men understreker økonomisk ansvarlighet

Hva er frontfaget? Frontfaget er industrien, som forhandler først og setter en økonomisk ramme som resten av arbeidslivet forventes å følge.

Når er fristen? Partene har frist til 30. april kl. 24.00. Blir de ikke enige, går oppgjøret til mekling.

Hva med Oslo kommune? Oslo er et eget tariffområde med egen avtale og egne forhandlinger. Også her er fristen 30. april.

Powered by Labrador CMS