Kutt i utdanning og kunnskap
I statsbudsjettet foreslår regjeringen å bevilge 46,5 milliarder til universitetene og høyskolene. Det er omtrent én milliard mer enn hva som ble bevilget i budsjettet for 2024, men i realiteten en nedgang når det justeres for prisveksten. Parat-lederen er kritisk.
Over hele landet har det blitt kuttet i stillinger, studietilbud og forskningstid. Mange universiteter og høyskoler har den siste tiden annonsert nedbemanning og ansettelsesstopp som følge av trangere budsjetter.
Parat-lederen er bekymret for universitetene og høyskolene
Parat-leder Unn Kristin Olsen sier at selv om regjeringen foreslår en økning i bevilgningene til universitetene og høyskolene, er det viktig å påpeke at dette i realiteten er en nedgang når man tar hensyn til prisveksten.
– En økning på én milliard kan virke positiv ved første øyekast, men når kostnadene for drift og utvikling stiger, er det klart at høyere utdanning står overfor en reell utfordring. Kutt i stillinger, studietilbud og forskningstid er ikke bare tall på et budsjett; de har direkte konsekvenser for kvaliteten på utdanningen og forskningen, sier hun.
Olsen sier nedbemanning og ansettelsesstopp vil svekke evnen til å tilby et variert og kvalitetsrikt studietilbud, noe som kan påvirke studentenes læringsopplevelse og fremtidige karrieremuligheter.
– Det er også bekymringsfullt at disse kuttene kan hindre innovasjon og utvikling innen forskning, som er avgjørende for samfunnets fremgang. Utdanning og kunnskap er fundamentalt for et velfungerende samfunn, og det er avgjørende at vi investerer i disse områdene og ikke kutter, sier Parat-lederen.
Tilbake til nivået før pandemien
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier kunnskap og kompetanse er helt avgjørende for fremtiden til hele Norge.
– Nå er vi tilbake til det normale utgiftsnivået før pandemien og de ekstraordinære tiltakene da. Vi insisterte på å være i forkant av offentlig finansiert høyere utdanning og forskning, sier Hoel.
Ifølge Akademikerne innebærer neste års statsbudsjett en samlet bevilgning til forsking og utvikling på 48,5 milliarder kroner, en realnedgang på 3,5 prosent.
De trekker fram i en sak fra Khrono at statsrådens eget departement, kunnskapsdepartementet, kutter FOU-bevilgningene med mer enn to milliarder kroner.
— Det virker som Hoel har gitt opp kampen om budsjettmidlene internt i regjeringen. Det er ikke bare synd for forskningen, på sikt rammer det Norges evne til å utvikle velferdstjenester, møte klimautfordringene og skape nye arbeidsplasser, sier lederen i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg til Khrono.