
Laber stemning på valseverket i Holmestrand
Generasjoner har jobbet på valseverket til Hydro i Holmestrand. Nå selges anlegget for 14.2 milliarder kroner til en utenlandsk aktør. Det bekymrer tillitsvalgt for Parat Ole Petter Nyhagen.
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Fredagen som var gav ikke akkurat en god helgestemning, sier tillitsvalgt for Parat på valseverket til Hydro i Holmestrand, Ole Petter Nyhagen.
Han er en av 650 ansatte på valseverkene på Karmøy og Holmestrand som rammes av at Hydro selger anleggene til KPS Capital Partners for 14.2 milliarder kroner. Valseverkene til Hydro bearbeider blokker av aluminium til blant annet plater eller folie. I fjor bidro valseverkene med rundt 24 milliarder kroner i inntekter. Det utgjorde 17 prosent av de samlede inntektene i Hydro. Likevel oppgis svak lønnsomhet som et av hovedargumentene til salget.
Hovedtillitsvalgt i Industri Energi, Sten Roar Martinsen, mener svak lønnsomhet blir feil fremstilling.
– De norske valseverkene har tjent gode penger i en årrekke fordi de har vært blodtrimmet. Dette er fordi de ansatte har bidratt sterkt til lønnsomheten gjennom effektivisering og kostnadsreduksjoner, sier han.
Også Parat-tillitsvalgt Nyhagen, mener påstanden om svak lønnsomhet ikke blir å se hele bildet.
– Valseverket på Holmestrand har for eksempel hatt tidenes resultat i 2020, og gjort det veldig bra de siste årene, forklarer han.
Usikker fremtid for de ansatte
Nyhagen sier at noe av det som bekymrer de ansatte mest, er det faktum at salget nå går til et utenlandsk firma. Han tror særavtaler må reforhandles, og selv om han ikke frykter for lønningene til de ansatte, er han mer redd for pensjonsordningene, de gode betingelsene som har kommet på plass i løpet av årene og godene Hydro har gitt sine ansatte.
– Hydro har en god pensjonsordning for de som nærmer seg pensjonsalder. Vi håper denne ordningen vil følge oss videre, men nå er det mye som er usikkert, sier Nyhagen.
På Holmestrand er håpet at de ansatte skal kunne fortsette å gå til en trygg og forutsigbar jobb.
– Det har vært godt å jobbe her frem til nå, og vi håper ikke situasjonen endrer seg for mye. Vi har et godt team her ute, samarbeidet er bra, og de aller fleste trives veldig godt på jobb, sier Nyhagen.
Kan salget stanses?
Flere krever at staten må stanse salget av valseverkene og at dette ikke kun handler om 650 arbeidsplasser på Karmøy og Holmestrand, men også om viktige arbeidsplasser som er avgjørende for et grønt skifte.
Salget er betinget av godkjenning fra konkurransemyndigheter, som ventes i løpet av andre halvdel av 2021. Næringsministeren, Iselin Nybø (V), sier hun ikke vil overprøve Hydros beslutning om å selge valseverkene på Karmøy og Holmestrand.
– Jeg registrerer at Hydro ikke lenger ser seg tjent med å ha valsede produkter som en del av porteføljen. Dette er en beslutning som er fattet av styret. Som eier respekterer jeg rollefordelingen mellom styret og eier. Det er styret som har ansvaret for å forvalte selskapet. Dette er prinsipper som det er bred politisk enighet om, sier Nybø til NTB.
Viktige arbeidsplasser for lokalmiljøet
Ifølge den Parat-tillitsvalgte bor de aller fleste av arbeiderne på valseverket i Holmestrand, i og rundt kommunen. Dersom det verste skulle skje, og jobber gå tapt, tror han det vil kunne påvirke lokalmiljøet.
– På valseverket jobber lokalbefolkningen. Det finnes flere generasjoner som har jobbet hos Hydro her i Holmestrand. Nå har vi ikke fått noen indikasjoner på at jobbene våre står i fare, men så er også ledelsen veldig forsiktig med hvilke opplysninger de deler. Vi håper på det beste, men det er klart at flere er litt nervøse, sier Nyhagen til Parat24.