Fra nyttår forenkles praktiseringen av skattereglene for tjenestetelefon Foto: Istock

Lemper på reglene om skatt på tjenestetelefon

Dersom du bruker arbeidsgivers telefon privat, skal du betale skatt for det. Når det nå har blitt mer vanlig med hjemmekontor vil skatteetaten gjøre det enklere å dokumentere at telefonen ikke brukes privat. Parat- tillitsvalgte i NAV mener dette gjøre det enklere å få til løsninger med hjemmekontor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tidligere sak har Parat24 skrevet om at ansatte må betale for å ha hjemmekontor. Hovedregelen er at en maksimalt kan ha med tjenestetelefonen hjem sammenhengende i 14 dager, maksimalt 30 dager per år for å unngå beskatning for privat bruk. Skattepliktig fordel er inntil 4392 kroner per år. Dette kunne føre til at de ansatte i realiteten må betale for å jobbe hjemmefra.

Parat24 har vært i kontakt med skatteetaten om dette, og seksjonssjef i Brukerdialog i Skattetaten , Ole Vincent Jebsen, skriver i en e-post til Parat24

– Dersom arbeidsgiver betaler den ansattes private bruk av mobiltelefon, er dette en skattepliktig fordel for den ansatte. Skattepliktig fordel utgjør inntil kr 4 392. Har arbeidstaker bare sporadisk adgang til privat bruk av arbeidsgivers EK-tjenester, anses ikke dette å gi skattepliktig inntekt. Vilkåret er at bruken ikke overstiger 14 dager i løpet av en 30-dagers periode og ikke mer enn totalt 30 dager i løpet av et inntektsår.

Ifølge Jebsen har regelen blitt praktisert slik at det skal legges til grunn at den ansatte har adgang til privat bruk hvis telefonen tas med hjem. Lar den ansatte mobiltelefonen være igjen på arbeidsstedet hver dag, skal det ikke beregnes noen skattepliktig fordel. Videre har skatteetaten uttalt at skattyter ikke skal fordelsbeskattes hvis telefonen tas med hjem til bruk på hjemmekontor, når hjemmekontoret er begrunnet i hensynet til smittesituasjonen i forbindelse med korona.

– Selv om telefonen kan tas med hjem til bruk på hjemmekontor, gjelder fortsatt regelen om at telefonen ikke kan benyttes privat. Dersom telefonen blir benyttet privat utover 14 dager i løpet av en 30-dagers periode og ikke mer enn totalt 30 dager i løpet av et inntektsår, så skal den ansatte fortsatt fordelsbeskattes. Dette gjelder uavhengig av koronasituasjonen, skriver Jebsen.

Enklere regler fra nyttår

Etter avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker har det blitt mer vanlig med hjemmekontor på permanent basis og en del av den ordinære arbeidssituasjon. Som følge av dette vil det i disse tilfellene fra nyttår være tilstrekkelig for å unngå fordelsbeskatning at det inngås en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om at telefonen ikke kan benyttes privat, skriver Jebsen.

­– Arbeidsgiver må føre en viss kontroll med at avtalen overholdes. Dette kan for eksempel gjøres ved at arbeidstaker fremviser dokumentasjon på at han/hun har et privat telefonabonnement i tillegg til arbeidsgivers abonnement, stikkprøver på at telefonen ikke er benyttet til privat bruk og til hvilket tidspunkt på døgnet telefonen er benyttet mv., skriver Ole Vincent Jebsen til Parat24.

NAV- tillitsvalgte fornøyd

Både leder i Parat NAV, Agate Osland Hellesen og nestleder Paal Herman Seivaag mener dette er bra.

– Dette vil åpne for en hybride kontorløsninger som vil medføre at flere kan benytte seg av hjemmekontor. Jeg er sikker på at arbeidsgiver sammen med de tillitsvalgte vil finne en måte å håndtere bruk av telefon på, sier Seivaag.

– Saken er ikke ferdigbehandlet i NAV, vi det er bestemt at vi skal ta den opp igjen etter at hjemmekontor ikke lenger er pålagt, og vi igjen skal ha en hybrid arbeidshverdag, sier Hellesen.

Powered by Labrador CMS