Foto: iStock

Luftfart og statsbudsjettet for 2025

Regjeringen skriver i statsbudsjettet for 2025 at de vil legge til rette for en grønnere luftfart og samtidig videreutvikle flytilbudet i hele landet. Regjeringen vil også øke kostnadene for flyselskapene som må bidra gjennom økte lufthavnavgifter til Avinor.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier regjeringen vil bevilge totalt 50 millioner kroner for å etablere Norge som testarena for null- og lavutslippsfly.

Pengene blir fordelt med 9,2 millioner kroner til Luftfartstilsynet og 40,8 millioner til Avinor. Fordelingen er ifølge regjeringen en direkte oppfølging av prioriteringene i Nasjonal transportplan 2025-2036, der de har prioritert 1 milliard kroner i et 12-års perspektiv for å fremskynde omstilling til null- og lavutslippsluftfart i Norge over hele perioden.

Vil øke avgiftene til flyselskapene

Lavere forventet vekst i flytrafikken fremover har betydning for Avinors økonomi. For at Avinor skal kunne ivareta sine oppgaver, må det langsiktige, finansielle resultatet til selskapet styrkes skriver regjeringen.

I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen at flyselskapene må bidra gjennom økte lufthavnavgifter til Avinor. Disse avgiftene skal gradvis økes over en periode på fem år. Avinor må også bidra gjennom resultatforbedringer i egen virksomhet.

Regjeringen vil videreføre Avinor-modellen og dagens lufthavnstruktur, der Avinor har ansvaret for 43 lufthavner over hele landet. Det betyr at overskudd fra flyplassene som er bedriftsøkonomisk lønnsomme bidrar til å finansiere driften på flyplasser som er bedriftsøkonomiske ulønnsomme.

Mer penger til regionale flyruter

I statsbudsjettet foreslår regjeringen 2,4 milliarder kroner til kjøp av regionale flyruter
– Et godt og tilgjengelig flyrutetilbud i hele landet er en viktig prioritering for regjeringen, og vi har mer enn doblet tilskuddet til FOT-rutene, med de nye avtalene som ble igangsatt i 2024. I 2024 har vi styrket tilbudet med halvering av maksimalprisene, styrking av kapasiteten og to nye ruter, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene med 492,5 millioner kroner fra saldert budsjett 2024. Totalt foreslår regjeringa å bevilge 2,4 milliarder kroner til kjøp av regionale flyruter, som også kalles FOT-rutene, i 2025.
– Luftfarten er avgjørende for å sikre befolkningen i hele landet tilgang til helsetjenester, utdanning og andre offentlige tjenester, effektive arbeidsreiser, privatreiser, mulighetene for utvikling av reiselivsnæringen, og frakt av post og tidskritiske varer. Dette gjelder ikke minst i distriktene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Powered by Labrador CMS