Meklingen er i gang
Fredag kl. 12 møttes YS og NHO hos Riksmekleren på Thon Hotel Opera, i Oslo. De har satt seg frist til lørdag ved midnatt for å finne til enighet i årets frontfagsoppgjør. Hvis ikke partene blir enige i hva lønnsveksten for konkurranseutsatt industri blir, kan det bety storstreik.
Leder for YS privat, Anneli Nyberg, sier at YS går inn i forhandlinger med mål om å komme til enighet. Samtidig er hun åpen om at det blir et utfordrende oppgjør.
– Dette er kanskje den vanskeligste samordnede oppgjøret vi har hatt på mange år. Forventningene er store, men vi skal gjøre det vi kan for å få til et godt resultat. Hvis ikke, så er vi klar for konflikt, sier Nyberg.
Videre understreker Nyberg at det er økt kjøpekraft som er det viktigste kravet i årets forhandlinger.
– Vi skal øke våre medlemmers kjøpekraft. Mange har merket det siste årets prisstigninger. Vi er nødt til å finne en løsning som kompenserer for det, sier Nyberg.
Forventer nedgangstider
Direktør for arbeidsliv og tariff i NHO, Nina Melsom, viser til at den nåværende situasjonen er utfordrende for norsk næringsliv, og at flere bedrifter forventer nedgangstider fremover.
– For vår del er det bedriftens lønnsevne som er viktig i dette oppgjøret. Da er det både rammen, men også hvilke midler som skal fordeles sentralt og lokalt i oppgjøret, sier Melsom.
Spørsmål om økonomi
Riksmekler, Mats Ruland, forteller at målet med meklingen nå er å hjelpe partene til enighet i årets lønnsoppgjør.
– Dette er et mellomoppgjør, og det er økonomi som er tema. Målet er å sette en ramme på oppgjøret, og bli enig om hvordan sentrale og lokale tillegg skal fordeles, sier Ruland.
Forhandler kun om lønn
Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det kun er lønn det skal forhandles om. Det har ikke vært streik i et mellomoppgjør i industrien i morderne tid. Likevel gjør utfordringene i norsk økonomi som høy inflasjon, rentestigning, og lav kronekurs, at forventningene til lønnsvekst er høye.
Modellen for lønnsforhandlinger i Norge, kalles Frontfagsmodellen. Her forhandler konkurranseutsatt industri først, og legger dermed rammen for de øvrige lønnsoppgjørene i landet. Resultatet av frontfagsforhandlingene er derfor ansett som en viktig pekepinn på hva andre sektorer kan vente seg i lønnsvekst.
Se video fra meklingsstarten her