
Meklingen mellom YS, LO og NHO er i gang – reallønn og rettferdig fordeling i fokus
Mandag formiddag startet meklingen mellom YS og NHO. Dersom partene ikke blir enige innen midnatt natt til onsdag, kan over 1000 ansatte bli tatt ut i streik. YS-leder Hans-Erik Skjæggerud håper på en løsning, men sier medlemmene er klare dersom det må tas i bruk sterkere virkemidler.
Klokken 10.30 mandag ble dørene lukket hos Riksmekleren i Oslo. Der sitter nå forhandlingsdelegasjonene fra YS og NHO sammen med riksmekler Mats Ruland i et siste forsøk på å komme til enighet i årets mellomoppgjør. Fristen går ut ved midnatt natt til onsdag 2. april.
– Vi går inn i meklingen med håp om å komme fram til en god løsning med NHO, sa YS-leder Hans-Erik Skjæggerud på vei inn i forhandlingslokalet mandag morgen.
YS krever økt reallønn på vegne av rundt 20 000 medlemmer. Dersom partene ikke kommer til enighet, er det varslet at over 1000 medlemmer vil bli tatt ut i streik i første omgang – blant annet innen busstransport, oljenæringen og hotell- og restaurantbransjen.
Krever sin del av verdiskapningen

For YS handler oppgjøret om fordeling av overskudd og verdiskaping i en tid der mange opplever at lønna ikke strekker til.
– Våre medlemmer går på jobb hver dag og bidrar til verdiskapningen i samfunnet. Da er det ikke rimelig at bare lederne skal ta ut gevinstene, sa Skjæggerud til pressen før meklingen startet.
Han viser blant annet til at flere toppledere har gitt seg selv lønnsøkninger på over 20 prosent det siste året.
– Når vi ser slike tall, blir det vanskelig å tro på at bedriftene ikke har råd til å gi økt reallønn til dem som faktisk står på gulvet.
YS krever et godt sentralt tillegg, særlig av hensyn til lavtlønte grupper som har tapt kjøpekraft gjennom flere år.
– Mange av våre medlemmer kjenner at pengene ikke strekker til. Det er de som må stå i matkø når prisene øker, og det er de som ikke har opplevd den lønnsveksten man hører om i media, sier han.
Håper å unngå streik
YS-lederen understreker at streik ikke er ønskelig, men nødvendig dersom partene ikke finner en felles løsning.
– Vi håper det ikke blir konflikt, ikke minst av hensyn til publikum. Men skulle det vise seg at vi ikke klarer å komme til enighet med hjelp fra Riksmekleren, er vi forberedt på å sette makt bak kravene.
Ifølge Skjæggerud er avstanden mellom partene fortsatt stor, men han har tro på at det finnes vilje til å strekke seg – på begge sider.
– Så lenge vi sitter ved bordet, er det håp. Det vil kreve mye, men vi er klare for å prøve å finne gode løsninger. Og skulle det ikke gå, så står medlemmene våre klare. Da blir det streik.