Bestridelse av sykemelding

Flere opplever at arbeidsgiver ikke vil godkjenne sykemeldingen.

NAV bekrefter økning

Nav behandler 3,5 millioner saker som gjelder sykepenger hvert år, og det er svært sjelden at etaten ikke utbetaler sykepenger. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Som omtalt tidligere, får Parats advokater stadig inn saker der arbeidsgiver bestrider sykemelding og nekter å utbetale sykepenger. Dette gjelder både egenmelding og legemeldt sykefravær. 

Det er ikke aktuelt å lage et eget skjema for de som opplever bestridelser av sykemelding nå"

Karoline Larsen Alfsen

I en sak har hovedtillitsvalgt i Parat, Slavica Massimo, også fortalt om hvor krevende - og også komplisert - en slik sak kan være. 

NAV kan bekrefte at det har vært en økning i bestridelse av sykemeldinger de siste årene. 

- Det kan ha sammenheng med at flere arbeidsgivere er blitt oppmerksomme på at dette er noe de kan gjøre. Antall bestridelser er likevel på et svært lavt nivå sett opp mot det totale antall sykemeldinger, sier avdelingsdirektør i Nav Arbeid og ytelser, Karoline Larsen Alfsen. 

Gjør undersøkelser

Hun kan fortelle at når NAV mottar en bestridelse, må de midlertidig stoppe utbetalingen av sykepenger fram til de har fått gjort nødvendige undersøkelser. 

 - Når arbeidsgiver bestrider sykemeldinger, er det ofte mer kompliserte saker der det kan være behov for å innhente og gjennomgå mye dokumentasjon, som tar tid. Dersom vi kommer fram til at vilkår for sykepenger likevel er oppfylt vil sykepengene etterbetales for perioden med stans. 

Hun forteller at det også er mulig å søke om forskuttering i denne fasen. Personer som er i en økonomisk kritisk situasjon, oppfordrer hun til å ta kontakt med NAV. 

Kronglete

Flere Parat har vært i kontakt med, opplever at det kan være kronglete å nå fram med sin sak, da NAV ikke har et eget skjema for slike bestridelsessaker.

- Saksbehandlingen av bestridelser av sykmelding er ett av flere områder innenfor sykepengeområdet som skal flyttes. Det skal ut av Infotrygd og over i et nytt system i løpet av de neste par årene. Det er derfor ikke aktuelt å lage et eget skjema for de som opplever bestridelser av sykemelding nå, sier avdelingsdirektøren. 

Hvilke konkrete endringer og forbedringer som vil gjøres i det nye systemet er for tidlig å si, forteller hun - men hun understreker at brukeropplevelsen til både sykemelder, arbeidsgiver og arbeidstaker vil være viktig innsikt når dette arbeidet gjøres.

Powered by Labrador CMS