NAV er pilot på tillitsreformen – men sliter med tilliten internt
Det har blåst friskt rundt NAV-sjef Hans Christian Holte etter ansettelse av to midlertidige direktører – og avsløringen om forsøksvise avtaler som fristiller direktørstillinger. Leder i Parat NAV, Agathe Osland Hellesen, synes det hele er svært kritikkverdig.
Hun sier til Parat24 at det pågår en organisasjonsutviklings-prosess i direktoratet. I lys av dette blir flere av grepene som nå er tatt – både når det gjelder de to stillingene (assisterende NAV-direktør og HR-direktør), samt Aftenpostens avsløring om planer om å bytte ut topp-ledelsen, med på å svekke tilliten til Holte – grunnet manglende involvering.
– Signaleffekten ned i organisasjonen er ikke god, og tillit er noe man må gjøre seg fortjent til, sier Osland Hellesen – som mener det helt klart er tatt avgjørelser som ikke følger retningslinjer for omorganiseringsprosesser i offentlig sektor, og heller ikke lov og avtaleverk i staten.
Flere prosesser de siste årene har også hatt preg av hastverk, sier hun – og legger til at oppslaget i Aftenposten mandag, om avtaler som skulle fristille direktører, blir dråpen som får det berømte begeret til å renne over.
– Dette må ha skapt stor uro i den øverste ledelsen i etaten, med henblikk på denne lekkasjen. Det har rett og slett vært for mange uheldige episoder, små drypp over tid som svekker tilliten. NAV har behov for en samlende leder som bidrar til at NAV sitt omdømme ikke svekkes, men styrkes, sier hun.
Skaper uro
Lederen for Parat NAV sier man kan velge sine strategier, men at denne strategien – hvor solisten ikke involverer orkesteret - er oppskriften på å skape uro i organisasjonen.
– Nå er hele organisasjonen spørrende til hva som skjer, og energi-lekkasjen merkes på flere nivå i etaten. Når man ser saken i lys av at NAV er pilot i tillitsreformen, så blir det nærliggende å kalle det som har skjedd paradoksalt. Jeg synes det rett og slett er pinlig, fortsetter hun.
Som en del av YS, er Parat Nav også med på brevet til Arbeids- og inkluderingsdepartementet om kritikkverdige forhold i etaten.
Har forståelse
NAV-sjef Hans Christian Holte er forelagt kritikken fra Parat NAV, og sier at samarbeidet i hele NAV er helt grunnleggende - og noe han er helt avhengig av for å utvikle NAV til det beste for brukerne.
- Jeg har forståelse for at våre tillitsvalgte ikke er fornøyde med akkurat denne prosessen. I etterkant ser jeg at vi burde hatt en drøfting om innholdet i stillingen, før vi bestemte hvordan den skulle fylles, og det skal jeg gjøre mitt for å rette opp i, sier Holte.
Han legger til at det er helt avgjørende for alle brukere at NAV fungerer godt, også i en omstillingsprosess, og at det er hans ansvar å sørge for dette. En viktig del av det er å ha på plass de lederne som er nødvendig, legger Holte til.
- Drøfting og utveksling av synspunkter er helt essensielt i arbeidet med omorganiseringen av Arbeids- og velferdsdirektoratet. De tillitsvalgtes innspill gjør oss bedre, og jeg møter våre tillitsvalgte fast hver 14. dag. Så vil det være saker der vi har ulike synspunkter – og hvor jeg må ta beslutninger som organisasjonene ikke nødvendigvis er 100 prosent enige i. Det hører også med til partssamarbeidet at vi evner å håndtere uenighet på en konstruktiv måte, sier Holte - og legger til at den midlertidige assisterende direktør-stillingen skal drøftes grundig i tiden framover.