Arbeidsretten

Forbundsleder Eirik Bornø i Negotia

Negotia-medlemmer i Nito har rett til å kreve tariffavtale og rett til å streike

Ansatte i fagorganisasjonen Nito kan kreve egen tariffavtale og har rett til å streike for å få den, fastslår arbeidsretten i en sak Nito anla mot Negotia.

Publisert Sist oppdatert

Ansatte i Nitos sekretariat, som organiserer ingeniører og teknologer, er ikke bundet av avtalen til Nito-sekretariatets forening (NSF), framgår det av en fersk dom i arbeidsretten torsdag. Derimot gjelder organisasjonsfriheten og retten til egen avtale også for Nito-ansatte som er organisert i fagforbundet Negotia.
– Ved å avvise Negotias krav om tariffavtale, nekter Nitos ledelse sine ansatte det de selv krever ute på bedriftene for sine egne medlemmer hver dag, sier forbundsleder Eirik Bornø i Negotia til NTB.

Den nyetablerte Negotia-klubben i Nito varslet i sommer at foreningens medlemmer kom til å gå ut i streik hvis de ikke fikk på plass en egen tariffavtale med arbeidsgiveren – på bekostning av NSF-avtalen – samt avtalefestet pensjon (AFP). Nito svarte med å saksøke fagforeningen Negotia og hovedorganisasjonen YS, med påstand om brudd på forbudet mot bruk av arbeidskamp for å løse rettstvister, siden Negotia-medlemmene var bundet av NSF-avtalen.
– Vi er glad for at arbeidsretten i dag har slått fast at også Nitos ansatte har organisasjonsfrihet. Nitos praksis med å melde alle ansatte inn i husforeningen automatisk har vært ulovlig, sier Bornø.

Powered by Labrador CMS