Ny «bibel» om arbeidsmiljø: Trivsel er ikke alt
Ingen trives mer på jobb enn frisører, men ingen har mer fravær. Høy trivsel betyr med andre ord ikke nødvendigvis at alt er OK på arbeidsplassen. Dette påpekte STAMI-direktør Therese N. Hanevold da hun presenterte instituttets store, treårige faktabok om arbeidsmiljø og helse.
– Kunnskap og fakta om arbeidsmiljø og arbeidshelse er grunnmuren i arbeidslivet, og kan bidra til flere hender i arbeid framover. Da er det viktig at virksomhetene bruker kunnskap og fakta når de skal skape gode arbeidsmiljøer. Det kan STAMIs faktabok bidra til.
Dette sa direktør Therese N. Hanevold da hun la fram instituttets nye, treårige utgave av «Faktabok om arbeidsmiljø-og helse». Boka, som er fritt tilgjengelig for alle på internett, er den sjette i rekken og omfatter mer informasjon og kunnskap enn noen gang. Her finnes statistikk, analyser og oversikter over utfordringer i arbeidsmiljøet til hele 80 yrker og næringsgrupper i norsk arbeidsliv.
Her er STAMIs Faktabok om arbeidsmiljø og -helse 2024 - STAMI
Halvert antall dødsulykker
STAMI-direktøren benyttet anledningen til å fremheve at tradisjonelle arbeidsmiljøutfordringer, som støy, forurensning og alvorlige skader, er blitt kraftig redusert i løpet av de årene faktabøkene har blitt utgitt.
– Blant annet er antall dødsulykker halvert. Dette har skjedd mye på grunn av forskning som ikke minst STAMI har bidratt til. En del av forklaringen ligger også i at mange av arbeidsplassene som tradisjonelt har hatt slike utfordringer, er blitt borte.
– Nå står nye utfordringer for døren, ikke minst i forma av omstilling. Dette er en viktig arbeidsmiljøutfordring framover, påpekte Hanevold og viste til at 60 prosent av landets arbeidstakere oppgir at det er innført ny teknologi på deres arbeidsplass det siste året.
Teknostress – en ny utfordring
– Nye, digitale måter å jobbe på er positivt og utviklende. Men det er også forbundet med noen psykiske belastninger og plager – ofte kalt teknostress, sa hun.
– Men man vet at også at det faktisk finnes noe som kan begrense denne opplevelsen av teknostress. Det er at de ansatte får teknisk støtte, opplæring og hjelp til å forstå hvorfor virksomheten innfører denne nye teknologien.
En av fem får ikke støtte og opplæring
Og her kunne direktør Hanevold slå i bordet med tall fra Faktaboka som viser at vi har en vei å gå i norsk arbeidsliv. 20 prosent av de sysselsatte oppgir nemlig at de ikke får den tekniske støtten eller opplæringen de trenger i denne prosessen.
– Det bør vi være oppmerksomme på fremover, når vi ser hvor raskt den digitale utviklingen og implementeringen av ny teknologi går, understrekte STAMI-sjefen.