Parats nestleder Anneli Nyberg under en markering mot kinesiske myndigheter i Hongkong i 2019.

Ny dom mot menneskerettsadvokat i Hongkong

Den fengslede advokaten Chow Hang-tung i Hongkong har fått en ny dom på 15 måneders fengsel for å ha bedt folk delta i forbudte Tiananmen-markeringer. – En veldig trist utvikling, sier Parats nestleder Anneli Nyberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Chow Hang-tung forsvarte seg selv i retten tirsdag og kom også med et kraftfullt forsvar av ytringsfrihet.

– Budskapet denne dommen sender, er at det å tenne et lys er skyld, at ord er skyldige, sa Chow.

Politiet i Hongkong har nedlagt forbud mot markeringer for å minnes Tiananmen-massakren i Beijing i 1989. Chow ble pågrepet 4. juni i fjor etter å ha publisert tekster der hun ba folk tenne lys for å minnes hendelsen.

Fagforeningsledere blir arrestert

Parats nestleder Anneli Nyberg var selv i Hongkong i 2019 og deltok da i en markering mot kinesiske myndigheter.

– Det er veldig trist å se hvordan situasjonen i Hongkong har utviklet seg siden jeg var der sommeren 2019. Nå kommer det stadig nye signaler om at representanter for demokrati og menneskerettigheter forfølges og holdes fengslet. Selv fagforeningsledere blir arrestert og straffet uten annen grunn enn at de er valgte ledere som snakker på vegne av sine medlemmer, sier hun til Parat24.

For lite oppmerksomhet

Nyberg mener det som nå foregår i Hongkong får altfor lite oppmerksomhet.

– Både media og politikere burde agere kraftigere og tydeligere og ta avstand fra det som skjer, sier hun.

Les også: Huitfeldt bekymret for utviklingen i Hongkong (ekstern lenke)

Les også: Generalstreik i Hongkong

Myndighetene i Hongkong har slått knallhardt ned på demokratibevegelsen etter at den nasjonale sikkerhetsloven trådte i kraft i 2021. Kina innførte loven etter de månedslange og omfattende demokratidemonstrasjonene i Hongkong i 2019.

Byens myndigheter og sentralregjeringen i Beijing går nå konsekvent til angrep på den prodemokratiske bevegelsen. Aktivister har flyktet til utlandet eller er blitt pågrepet og satt i fengsel.

Felleserklæringen mellom Storbritannia og Kina, som ble undertegnet før den britiske kolonimakten ga Hongkong tilbake til Kina i 1997, skulle vare fram til 2047. Avtalen skulle sikre Hongkong særskilte rettigheter som ett av verdens fremste handels- og finanssentre. I tillegg skulle territoriet ha stor grad av selvstyre og ytringsfrihet. Ordningen ble kjent under begrepet «ett land – to systemer».

I lengre tid har Hongkong imidlertid gjennomgått en endring av det politiske systemet. Sakte, men sikkert har grepet om opposisjonen hardnet til. Det siste eksempelet var romjulas raid mot nyhetskanalen Stand News. Sju personer ble arrestert – blant dem to nåværende og tidligere redaktører og fire tidligere styremedlemmer. Stand News kunngjorde rett etter politirazziaen at driften at nyhetskanalen har opphørt. Stand News var blant de siste uavhengige og demokratisk orienterte nyhetsorganisasjonene i Hongkong.

Over 100 demokratiaktivister er blitt arrestert under de nye sikkerhetslovene. Alle handlinger som myndighetene ser på som «undergravende», blir raskt slått ned på.

Også flere prodemokratiske fagforeninger og organisasjoner ble oppløst i 2021, blant annet den største lærerforeningen og byens største uavhengige fagforening.

(Kilde: NTB)

Powered by Labrador CMS