Arbeidsminister Tonje Brenna ledet forhandlingene om den nye IA-avtalen, som skal gjelde frem til 2028.

Ny IA-avtale på plass – mer innsats for å redusere sykefraværet

Onsdag ettermiddag signerte partene en ny og forsterket avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), som vil gjelde frem til 2028. Avtalen innebærer en styrket satsing på arbeidsmiljø, bedre oppfølging av sykmeldte arbeidstakere og en omfattende kartlegging av sykefraværet de neste årene.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

- En styrke for trepartssamarbeidet

Fakta om IA-avtalen

* Avtalen mellom staten og partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har som mål å få ned sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018, og redusere frafall fra arbeidslivet.

* Den ble første gang inngått i 2001 og er blitt fornyet fire ganger. Den ble i 2022 videreført uten endringer på grunn av pandemiens innvirkning på arbeidslivet fra 2020 til 2022.

* Avtalen gjelder for alle landets bedrifter, med visse vilkår. I tillegg til staten er NHO, LO, KS, Unio, Virke, YS, Spekter og Akademikerne part i avtalen.

* I desember i fjor ble det brudd om forhandlingene om å få til en ny IA-avtale.

* Den 12. februar 2025 ble det klart at partene i arbeidslivet er enige om en ny fireårig avtale. Ifølge den nye avtalen skal avtalepartene bruke 2025 og 2026 til en bred kunnskapsinnhenting, og deretter bruke 2027 og 2028 til å diskutere behov for justering og iverksetting av eventuelle nye tiltak.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) ledet forhandlingene mellom arbeidstakerorganisasjonene LO, UNIO, Akademikerne og YS, samt arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke, KS og Spekter. Etter flere måneder med fastlåste forhandlinger har partene nå kommet til enighet om en ny fireårsavtale som forplikter dem til et felles arbeid for å redusere sykefraværet.

Brenna understreker at alle parter har måttet strekke seg langt for å oppnå enighet, men at avtalen viser viktigheten av trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv. Hun påpeker at endringer i velferdsordninger bør bygge på brede forlik, og at IA-avtalen er et resultat av nettopp dette.

Fortsatt uenige om sykepenger

Partene i arbeidslivet skal fortsette med gode sykefraværstiltak, mens ansvaret for sykepengeordningen er plassert hos Stortinget ifølge NHO.

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier partene fortsatt er uenige når det gjelder spørsmålet om sykepenger.
– Partene har ulikt syn på sykepengespørsmålet, men vi er enige om en videre prosess for hvordan vi sammen kan jobbe for å få ned sykefraværet og innhente nødvendig kunnskap om alle sider ved fraværet – også sykepengeordningen, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Avtalen innebærer en rekke tiltak, blant annet økt satsing på forebyggende arbeid, bedre oppfølging av sykmeldte og en styrket samhandling mellom Nav, arbeidsgivere, arbeidstakere og sykmelder.
– Nå kan vi fortsette å utvikle alle de gode sykefraværstiltakene vi er enige om, for å redusere et for høyt sykefravær, sier Almlid.

NHO understreker at formålet er å redusere sykefraværet, ikke nødvendigvis å kutte i sykepenger. Samtidig ønsker organisasjonen å kunne diskutere ordningen dersom det viser seg nødvendig.

Den nye avtalen innebærer en todelt prosess:

  • I 2025 og 2026 skal det gjennomføres en bred kunnskapsinnhenting om sykefraværet, inkludert mulige sammenhenger mellom fravær og sykelønnsordningen.
  • I 2027 og 2028 skal partene drøfte funnene fra denne kunnskapsinnhentingen og vurdere behov for justeringer eller nye tiltak.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sier at målet er å få ned sykefraværet gjennom konkrete tiltak. Han understreker at selv om partene har hatt ulike syn på sykelønnsordningen, er de nå enige om en felles vei videre.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud er fornøyd med at avtalen både sikrer inntekten til syke arbeidstakere og har et tydelig mål om å redusere sykefraværet.
– Jeg er glad for at vi er i havn med en ny avtale som sikrer syke arbeidstakere inntekt samtidig som vi jobber for å redusere sykefraværet, sier Skjæggerud.

Avtalen inneholder flere tiltak for å bedre samarbeidet mellom NAV, arbeidsgivere, arbeidstakere og sykmeldere, samt en økt satsing på bransjeprogrammer og forebyggende tiltak.

Med denne avtalen er partene forpliktet til å jobbe sammen for å skape et mer inkluderende arbeidsliv i Norge de neste fire årene.

Powered by Labrador CMS