Lærlinglønninger

Det er flest lærlinger i elektrikeryrket, viser nye SSB-tall.

Nye SSB-tall: Flest elektrikerlærlinger, mens havbrukslærlingene tjener mest

Det er flest lærlinger i elektrikeryrket, mens havbrukslærlingene topper statistikken over høyest lærlinglønn med en gjennomsnittlig månedslønn på over 34 000. Det er nesten dobbelt så mye som frisørlærlingene, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Den gjennomsnittlige månedslønnen for alle lærlingene var 26 260 kroner i 2023. 

Lønnen til lærlingene påvirkes av lønnsnivået i yrket. Blant annet er det flere av de samme yrkene med lavest lærlinglønn som også kommer nederst på lista når vi ser lønnen for disse yrkene uten å inkludere lærlingene. Lærlinglønnen avhenger også av hvor langt lærlingen har kommet i læretiden, som normalt varer i to år, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) på sine nettsider.

Ifølge SSB har lærlingen normalt 30 prosent av begynnerlønnen til en fagarbeider i første halvår, før andelen vokser til 80 prosent i fjerde halvår. Lønnen til lærlingene er omtalt i mange tariffavtaler, men her er det snakk minstenivåer. Det er med andre ord fullt mulig å tilby lærlingene høyere lønn enn disse nivåene, skriver SSB.

Flest lærlinger i elektrikeryrket

Det er flest lærlinger innen elektrikerfaget, som har 5 700 lærlinger. Elektrikerlærlingene hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 27 340 kroner i 2023. Det er litt over snittet for alle lærlinger på 26 260 kroner.

På de neste plassene over flest lærlinger finner vi yrkene helsefagarbeidere og tømrer og snekkere. Den gjennomsnittlige månedslønnen for tømrer- og snekkerlærlingene var 24 930 kroner, mens den var 24 540 kroner for de som var lærling som helsefagarbeider. Begge disse lå altså litt under snittet lønnsmessig.

Frisører har lavest lærlinglønn

Med 17 820 kroner hadde frisørene lavest gjennomsnittlig månedslønn blant de større lærlingyrkene. Frisør er et av yrkene med mange lærlinger, og lønnsnivået er generelt lavt sammenliknet med mange andre yrker, skriver SSB.

Ser vi på medianlønn i stedet for gjennomsnitt, er det lærlingene blant barnehage- og skolefritidsassistenter og tele- og IKT-installatører som kommer nederst blant de større lærlingyrkene.

23 prosent flere lærlinger i løpet av seks år

I mange av yrkene er behovet stort for nye fagarbeidere. Siden 2017 har antallet lærlinger økt kraftig. I 2017 var det rett over 37 000 arbeidsforhold der lønnstakeren var definert som lærling. I 2023 hadde dette tallet vokst til nesten 46 300 arbeidsforhold, en økning på 23 prosent, opplyser SSB på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS