Ansatte i forsvaret med særaldersgrense, kan sammen med andre offentlig ansatte med særaldersgrense, tjene inntil 335 000 kroner uten at pensjonen reduseres.

Offentlig ansatte med særaldersgrense får tjene mer ved siden av pensjonen

Alle arbeidstakere med såkalt særaldersgrense skal nå kunne tjene inntil 335 000 kroner , uten at pensjonen reduseres.

 Ansatte i fysisk eller kognitivt krevende yrker kan gå av på særaldersgrense. Typiske yrker er ansatte i Politiet, Forsvaret, brann- og redningstjenesten, ambulansetjenesten og Kriminalomsorgen.

Regjeringen har forhandlet med organisasjonene på arbeidstakersiden om retten til å jobbe ved siden av særalderspensjon siden høsten 2023, og i dag ble det oppnådd enighet. YS' nestleder Lizzie Ruud Torkildsen har ledet YS' forhandlingsdelegasjon. Hun sier at de har jobbet lenge for å komme frem til gode løsninger, og at YS er fornøyd med at det nå blir en bedring i avkortingsreglene for alle.

– Landet er helt avhengig av både de ansatte i Forsvaret, men også andre yrkesgrupper med viktige roller for beredskapen. Da må vi også ha pensjonsordninger som gjør at vi klarer å rekruttere kompetent personell til disse yrkene, men også beholder dem i jobben, poengterer Thorkildsen. Partene i forsvarssektoren skal nå gjennomføre en prosess for å legge til rette for at de som ønsker det kan stå lenger i stilling.

– Vi har diskutert særskilte løsninger for de som har plikt til å fratre ved særaldersgrensen. Det har bare vært aktuelt for ansatte i Forsvaret frem til i dag. Nå blir plikten til å fratre stillingen fjernet også for disse arbeidstakerne, forklarer hun.

Både ansatte i Forsvaret og andre med særaldersgrense på 60 eller 63 år vil heretter få adgang til å tjene 2,7 G (grunnbeløpet i Folketrygden) ved siden av pensjonen, uten at den blir avkortet. 2,7 G tilsvarer om lag 335 000 kroner .

Særaldersgrenser

Særaldergrenser gjelder blant annet for politi, forsvarsansatte, brannmenn,  helsefagarbeidere og mange andre grupper.
Når regjeringen og partene i arbeidslivet ble enige om ny offentlig tjenestepensjon i 2018, var de også enige om at det måtte avtales egne pensjonsløsninger for over 200.000 offentlig ansatte med særaldergrenser. Forhandlingene i 2019 og 2020 endte i brudd. 30. mai i år startet forhandlingene opp igjen, og 25. august kom partene til enighet.

Ordningen levealdersjusteres. Hvis pensjonsalderen i årskullet øker, øker også særaldersgrensene.

Med full opptjening gis et særalderspåslag (et livsvarig tillegg i pensjonen) på henholdsvis 5,8 prosent for de med 65 års særaldersgrense, 6,5 prosent for de med 63 år og 7,7 prosent for de med 60 år. Dette gjør at de med særalderspensjon vil kunne gå av tidligere med om lag samme pensjon som de som jobber fram til de er 67 år.

Powered by Labrador CMS